Munculnya 2010

Thursday, December 31, 2009

Tahun Baru 2010 akan muncul tak lama lagi. Tak sampai 12 jam lagi. Terasa betapa singkatnya masa berlalu. Dalam setahun pelbagai perkara berlaku. Ada yang menggembirakan, ada yang menyedihkan.

Yang gembira - kehadiran ahli baru dalam keluargaku, Muhammad Danish Haiqal yang berusia 6 bulan pada 010110. Anak sulungku yang tidak berapa menonjol dalam pelajarannya, ada menunjukkan perkembangan positif dalam peperiksaan hujung tahun 2009. Ibu mertuaku akhirnya dapat membina rumah idamannya ditanah sendiri. Tidak perlu lagi duduk di teratak kayu yang sudah hampir roboh itu, bersendirian. Bila rumah batunya dah siap, rasanya anak2 mertuaku boleh la bekerja jauh dengan hati yang lebih tenang.

Yang menyedihkan pembantuku selama 3 tahun pulang untuk meneruskan hidupnya dan mencari ilmu untuk berjaya. Terasa kehilangan peneman. Aku pula terpaksa berjauhan dari ibu bapaku.

Assam garam kehidupan. Itulah putaran alam. Satu tahun berlalu. Aku belajar dari kesilapan dan memperbaiki diri untuk kemajuan. Waktu untuk bermuhasabah sebelum tahun 2010 tiba. Insyaallah, aku akan menjadi yang lebih baik pada tahun 2010.

Ketahui Sepuluh Perkara yang menyebabkan blog anda tiada pembaca.

Monday, December 28, 2009

Saya ni orang baru dalam dunia blog-memblog. Rasanya terlalu banyak yang perlu saya touch up. Kena tau apa tu widget, apa tu SEO, apa itu HTML, PHP dan macam2 lagi singkatan yang sewaktu dengannya. Jadi dalam mencari ilmu-ilmu yang terasa begitu canggih, saya pun melayari internet mencari apa saja ilmu yang dikongsi oleh rakan rakan blogger yang lain. Maka terjumpa la satu blog yang saya kira menarik. Tajuknya adalah "10 reason why your blog sucks". Penulisnya adalah Edward Khoo.

Ini yang dikatakan penyebab mengapa blog kita tak dapat menarik trafik ke blog kita.
  1. Penulis blog menggunakan bahan-bahan atau artikel yang telah di gunakan oleh orang lain. Kira kaedah "Copy and Paste" lah ni. Ambik dan pakai je..(ha ah, macam yang saya lakukan la ni kot) Cuma saya belajar sambil berkongsi.. :D Jadi menurut penulis artikel tu, isi kandungan blog perlu la unik untuk menarik perhatian pembaca.
  2. Blog yang kita paparkan adalah membosankan. Menurut penulis artikel itu, apa yang menarik minat kita tak semestinya menarik minat orang lain. Jadi untuk membawa pembaca ke laman blog kita, kita kena tulis apa yang diminati oleh orang yang berada di luar sana, yang membaca blog kita.
  3. Isi kandungan blog yang sentiasa menyentuh cerita ceriti berkaitan tentang diri kita sahaja. Bak kata omputih " The world revolves around you only". Jadi lebih baik berkongsi maklumat atau cerita. Jadi kena lah buat research sikit.
  4. Lagu kesukaan kita bermain di laman web sebaik sahaja pembaca membukanya. Tak semestinya semua orang merasa tenang bila membaca isi blog dengan lagu metal berkumandang tanpa diundang dan tidak dapat dikawal. 
  5. Gambar yang digunakan untuk menghias blog adalah gambar-gambar clip art yang tidak menarik dan sudah tidak up to date. Yang penting ianya tidak ada personal touch.
  6. Kesukaran mencari hasil nukilan dan perlu skrol turun sepanjang-panjang laman blog untuk mencari artikel yang dikehendaki. Jadi yang pastinya, lepas ni saya juga perlu mengkategorikan artikel atau penulisan saya, samada mengikut tag atau mengikut tarikh.
  7. Bahan blog yang dipaparkan teruk. Bukan kerana ia tiada isi kandungan atau stail penulisan yang tidak baik, tetapi kerana kesalahan tatabahasa dan ejaan mencacatkan lagi keindahan blog. Ini lebih nyata apabila kita menulis dalam Bahasa Inggeris. Mungkin jika kita menulis dalam Bahasa Inggeris, adalah lebih baik jika kita "proof read" kan bahan tersebut sebelum mengeluarkannya.
  8. Menulis tentang perkara yang sama dengan beribu orang lain di dalam internet. Kita digalakkan menulis perkara yang menarik perhatian. Bak kata penulis artikel asal ni - Write something interesting OR GO HOME!
  9. Post yang ditulis hanya dibuat sebulan sekali atau jarang menulis. Pengikut blog tidak akan menyemak blog kita sebulan sekali. Kemungkinan besar "pelayar blog" akan berhenti menyemak blog kita setelah 2 -3 kali dilihat tetapi blog tetap tidak di updatekan.
  10. Blog kita serupa dengan blog berjuta-juta bloggers yang lain. Cari sesuatu yang unik bagi memberikan penampilan yang lebih menonjol kepada blog anda. 
Jadi seperti segala benda di dalam hidup kita, kita perlu lakukan yang terbaik dan lain dari yang lain supaya hasil yang kita berikan itu mendapat perhatian dari orang ramai. Jadi apa lagi. Jom kita sama- sama memperbaiki blog yang kita ada agar menjadi sesuatu yang luarbiasa..Wow!



    Always Remember

    Tuesday, December 22, 2009

    A quote to share..


    Always Remember to forget
    the things that make you sad
    But never forget to remember
    the things that make you glad


    Always Remember to forget
    the friends that proved untrue
    But never forget to remember
    those that have stuck by you


    Always Remember to forget
    the troubles that passed away
    But never forget to remember
    the blessings that come each day










    Nur Kasih Craze

    Monday, December 21, 2009

    Bismillahirahmanirrahim.


    Alamak! I know I am way way tertinggal from the Nur Kasih bandwagon. Ni baru nak mula tengok dari episode 1. Well, the good news is I don't have to wait a whole week to watch the next episode. Kalau tak, nak gi memana pun payah.. Mesti nak cepat-cepat. or even worse, tak nak ke mana-mana at all. (Did that before masa cerita Betty La fea and all those cerita sambung-sambung before).

    Bad news is now ni baru nak tengok dengan penuh fokus, my kids would have one request or another. 


    "Mama, nak air beina?" my 4 year old girl would ask. "Ok, Mama buat"



    "Mama, buatkan roti bakar?" asked my 8 year old son pulak. "Ok, tunggu jap Mama buat"



    "Mama, boleh tak Sara gi kedai?" asked my 7 year old child. "Ok..." What? Ooops, almost caught me there.. Sungguh pandai anak-anakku, catching me offguard.


    Tak sempat tengok halfway episode 2, my youngest boy nangis pulak nak tidur..


    Nampaknya, kenalah tengok cerita ni bila dah all my kids gone to bed. Last night, baru nak layan papa diorang pulak ajak tidur.. Laaa, so much for not waiting a whole week to finish the series. nampak gayanya, lagi lambat la nak habis tengok..




    try this for size

    My baby and Cloth Diapers

    Bismillahirahmanirrahim.


    Alhamdulillah. It's been a few weeks now that my son has been using his Cloth Diapers. I guess this is one product that actually works. It's not hard to wash it, either by machine or by hand. Simply done in a minute.. And if you put it in the washing machine and spin it, it dries really fast. 


    When he poops, now I put a nappy liner during the day. Just to make it easier for me to wash off the poop. No extra scrubbing to do. I guess many of us are thinking, What if we go out and use the cloth diapers? Well, truthfully speaking, when we go out with our baby, we seriously don't need the hassle of carrying a wet nappy or a soiled one at that, right? And nobody said to NOT use disposable diapers at all... 


    So, when I go out, YES i use a disposable diaper. But when we are at home, i prefer the use of the Cloth Diaper. My son isn't complaining at all...:P

     

    perlukan extra income? 

    New Cloth Diaper

    Friday, December 18, 2009


    Lampin Kain Moden Satu Saiz GH Berbutang / Velcro
    One Size GH Cloth Diapers Buttoned/ Velcro

    Kain Lampin dari Gifts from Heaven yang memberikan penjimatan yang besar kepada keluarga yang mempunyai anak anak kecil.

    Bayangkan : setiap bulan anda membeli lampin pakai buang berharga RM 40 dan akan terus membelinya untuk anak anda sehingga dia berusia 3 tahun. Jumlah belanja untuk pampers sahaja ialah RM 40 x 36 = RM 1440


    Dengan Lampin Kain Moden ini, anak anda sekurang-kurangnya memerlukan 6 keping dan boleh dipakai sepanjang dia memerlukan kain lampin tersebut. Jumlah belanjanya ialah RM 48 x 6 = RM 288


    Penjimatan yang anda dapat ialah RM 1440 - RM 288 = RM 1152

    • Lampin ini mudah untuk dibasuh dan boleh di basuh mesin. Ia cepat kering.
    • Ia diperbuat dari 100% polyester, bahagian luarnya diperbuat dari Polyurethane Laminate (PUL). Ia kalis air dan ia dapat mengelak air dari tembus keluar.
    • Bahagian dalamnya pula di perbuat dari kain bebiri halus (microfleece) yang amat lembut dan berdaya serapan yang tinggi. 
    • Setiap lampin satu saiz ini mempunyai 3*3 susunan butang yang memudahkan anda mengubahsuai saiz lampin mengikut keperluan anak anda.
    • Kain penyerapnya (inserts/soakers) diperbuat dari microfiber yang boleh menyerap air dengan kadar yang agak tinggi
    • Lampin ini boleh dipakai selama 4 jam sebelum perlu di ganti.
    • Mempunyai pilihan warna yang menarik.


    01 = CD butang berpoket dan 2 insert - RM 45


    02 = CD velcro berpoket dan 2 insert - RM48



    Sesiapa yang berminat untuk mendapatkan set lampin ini boleh lah sms saya di 012 2347184  atau hubungi saya di jc.alpha21@gmail.com. Saya akan hubungi kembali untuk urusan pembayaran.



    BERITA YANG BAIK!!! TIADA caj penghantaran akan dikenakan samada anda membeli satu, atau dua atau lebih!! Just to show how much I appreciate your support..TQ.


    Setelah membuat pembayaran, sila sms order anda kepada saya dengan menyatakan jenis CD, warna, bil, Nama Penuh, dan alamat lengkap, jumlah bayaran, dari bank anda

     contoh : CD 01 C 2, Nama anda, alamat yang lengkap, RM 90 (45+45), dari mbb

     

    atau


    emailkan bukti pembayaran, jenis CD, warna, bil dan maklumat anda (nama, alamat penuh dan no telepon) kepada jc.alpha21@gmail.com.


    Pesanan anda akan di hantar setelah sms/ email diterima dan pembayaran telah disahkan.
    Thank you for your interest. Dan membeli lampin yang mesra alam sekitar ini.



    The whinings of a gonnabe supermom..

    Monday, December 7, 2009

    It's  been three weeks since i became a full time mom, with no helper. Well, to tell you the truth, there are days when I felt like I couldn't make it through the day. That be the days when I have piles of clothes to fold, tons of clothes to wash, dishes to keep away, lunch and dinner to prepare, kids to feed, clean and entertain. And there would be days when I felt like a supermom..everything (well, almost) done and the house spotlessly clean..


    Usually I could tell when I'd be having a productive day. It would be when I could get up and start doing the house chores without even thinking "what should I be doing today?". The moment the day starts with that question, I am doomed.. 

    In other words, I need to plan the next day ahead of time.. then I'd get something done. A friend who is a wonderfully organized full time housewife of 3 boys did give me a great tip. She said to never put all my eggs in one basket..so to speak. I did try to do everything at one go..by the end of the day i was burying myself deeper in self pity and frustration.. 

    So I decided to try her way and voila! I managed the day a bit better. I guess being a full time at home mom needs practice to be picture perfect and I am still far away from it. But I do know what I need right now, A good one whole day of undisturbed ME...though I know I will start missing my kids the moment the room gets quite.. Bummer!

    Kain Batik Sutera anyone?

    Wednesday, November 18, 2009

    Went "cuci mata" with a friend today, with my kids in tow. Headache!! And sky high blood pressure i tell you. Anyway, these were some of the kain that caught my eye. The shop does their own batik design so prices are as low as i can get. What you see here is one of a kind. Takde yang serupa..

     

    1. Kain Sutera crepe nina bella - RM 180
     
     ni portion baju. flower patterns

     
     ni kain portion.

     there's some flowery patterns at the kaki of the kain. ( warna kain nampak berbeza disebabkan jurukamera kurang profesional :P)


    2. Kain Sutera Jelatang - RM 200  (peachy pink)


    baju portion.



    the kain portion.




    3. Kain Sutera Jelatang 2 - RM200 (hijau muda)

    this is something similar as the above but different design.



    the kain portion..




    4. Kain sutera crepe rainbow - RM 280 (pattern terbaru) so the price is quite high. Originally sold at RM 380


    ni exclusive design. design untuk baju


    ni bahagian kain dia.

    ( i have to say this one really looks exclusive)



    5. The last piece is Kain sutera crepe satin - RM 250

    (not for sale - hehehe but negotiable)








     

    Any interested buyers, please sms me (0122347184) and let me know which one you want. Not much kain coz of time and patience constraints..Good thing the owners were kind enough to babysit too!! If you are not in KL, I will be glad to post it to you with no extra charge..

    Thank you for dropping by. Maybe next time I'll feature caftans too.. prices of caftans is RM 30 - batik design. The shop also does their own ready made blouses, baju kurung and jubahs from batik.. very2 interesting. but prices are high too.. so far the ones i asked are 200rm above. Highest fetching up to 400rm..

     



    What you'll find in a woman's handbag...

    Monday, November 16, 2009



    Again, this was something I received in my mail recently and I felt I just had to share. It is very funny though and it kinda makes you think that it isn't a wonder why men tend to generalize women to a certain extend. To the owners of these pictures, hope you do not mind me borrowing them. Thanks in advance.

    Exhibit A -  your average bag with your usual items needed by anyone. Handphones, wallet, pens, pouchers, erasers, a set of keys, notebooks..

    Exhibit B - extra content which is a knit kit.. not my handbag though..hahaha

    exhibit C - same content..again.


    exhibit D - well, some extra stuff that you may find surprising there. yet they may not be a surprise at all...
    exhibit E - again same o same o..



    exhibit F - the usual stuffs



    exhibit G, H, I, J and K below...hehehe.




    exhibit L - well, this one is as close as i get to the contents in my bag. Except that I have a pair of baby socks...and some other items ..i could snap a pix of mine but I shall not..:P




    Now, the conclusion from all these pictures shows that basically a woman's bag will contain some make up, accessories, their purse, hand phones, pens, keys and paper...any kind of paper if you please.. baby items and some piece of clothing, food and the list may go on and on. 

    Which brings our thought to one similar situation - 20 clowns riding in a mini minor in the circus.. 

    Now who says we can't perform our own circus act with our bags too...

    How thee procrastinate..

    Tuesday, November 10, 2009


    How many of us always do a To do list daily or weekly? We always spend at least 30 minutes of our day to get a to do list so that we are much more organized at the end of the day. Right? Wrong! Half the day goes by, I always find that I have not even done 25% of the things on my to do list..



    How could that be? Did I miss something here? Where did my time go? And most importantly to do what? Actually I know where my lost time went. No one to blame but me, myself and I.. I procrastinate, much. It's like a bad habit..in fact it is a bad habit. There! I said it, out loud. I am a procrastinator indeed. And I hate myself for it.



    What have I done to overcome this? I read a lot of books that's supposed to motivate you and get you of that heavy derriere of yours, books that suppose to make you jump into action, bla, bla, bla.. So far, some books i finished. Some not. Maybe i should try hypnosis. Maybe. Maybe not.


    But I know I will overcome this and be a new person..starting tomorrow? :P

    panda-moniumly slow...

    My new knitting project

    My bag is still unfinished..don't know why it's harder to continue and get it done. Maybe it's the color that i chose for the bag. (Note to self, next time choose brighter colors.) Started to do a cover for the tv or dvd player, to match the crochet i completed earlier.. It's much easier to do but meticulous in a way because i have to do 64 square pieces and join them all up together.



    One piece takes about 30 minutes to do on one sitting but with 4 kids around, one piece will take me about a day..that's like a lot of 5 minutes sitting.




     This was taken a few days ago.. Did this in 3 days thus the 3 pieces..

    Good news is the last couple of days were some very good days so i have done up to 9 pieces thus far..and i still have 53 more pieces to go..or less if i decide that the cover would be a lot more smaller than originally intended.
    May i have the will to finish this one off before the end of the month..ahak!

    Honey Bee by Zee Avi

    Monday, November 9, 2009

    I am a Honey Bee
    Shunned off from the colony
    They won't let me in
    So I left the hive
    They took all my stripes
    and broke off both my wings



    So I'll find another tree
    and make the wind, my friend
    I'll just sing with the birds
    They'll tell me the secrets of the world


    But my other Honey Bee
    stuck where he doesn't want to be
    But my darling Honey Bee
    I'll come save you
    even if it means
    I'll have to face the Queen


    So I come prepared
    my new friends say
    they would help me
    get my loved one back

    They say it isn't right
    the bees have control 
    of your mind
    but i chose not to believe that


    So we'll meet 
    in the darkness of the night
    and i promise i will be there in time

    We'll be guided by my new friends, the butterflies
    bring us back to our own little hive


    Oh my other Honey Bee
    no longer stuck where he doesn't wanna be
    Oh my darling Honey Bee
    I have saved you
    and now that you're with me
    We can make our own honey..
     

    Copyright © 2009 Grunge Girl Blogger Template Designed by Ipietoon Blogger Template
    Girl Vector Copyrighted to Dapino Colada