Hari yang slow-mow

Thursday, September 30, 2010

Hmm hari ni rasa macam bergerak dalam fluid. Lambat dan semuanya rasa agak malas. Mungkin sebab ubat selsema yang I took last night. Memang kao nye ubat tu. Telan sebiji jer, K.O tak lama lepas tu. Saiz dia kecik jer.. The name of the medicine? Cetrizine. Memang tak leh overdose. Kang tak pasal tak bangun terus. Bahaya!



Anyway, hari ni adalah hari yang terakhir for my Give Away. I pulak yang excited nak buat cabutan bertuah. Sape la yang akan menang..bestnyer.

Nak tulis bebanyak, I tak abis research lagi for my next entry. Nak research, tgh mamai max ni. So ni dulu sebagai muqaddimah. Nanti tengahari sikit I will put in another entry yang lebih bermakna. 

see ya.


Sambutan menggalakkan GiveAway pertama.

Wednesday, September 29, 2010

Salam. 
Alhamdulillah. 
http://www.emocutez.com
Saya rasa sungguh bersyukur atas sambutan yang sungguh menggalakkan terhadap my Give Away nih. 
Jadi saya cuma nak ucapkan 
RIBUAN TERIMAKASIH

http://www.emocutez.com
kepada semua peserta Give Away me yang 
ulung2 kali di adakan. 
Masih ada sehari lagi sebelum giveaway ni di tutup. 

So jangan lupa nantikan keputusan cabutan bertuah pada 1 Oktober 2010 nanti yea!!

Nampak gaya lain kali boleh kita buat lagi nih.

http://www.emocutez.com



Dude, you have no Quran!

Saturday, September 25, 2010

Sometimes yang bukan Islam lebih berani menyelamatkan maruah orang Islam berbanding dengan yang Islam. Sayangnya, apa pun dia buat dia masih kafir. Tapi kita yang beragama Islam agak2nya berani tak bertindak yang sewaktu dengannya bila tiba waktunya nanti? Bukan bermakna bertindak dengan merusuh atau membakar dan bertindak secara ganas.. Bila kita lemah dari segi fizikal, kita patut bertindak menggunakan akal, macam yang yahdi buat selama ni. 

Alangkah eloknya kalau ada lebih ramai bijak pandai agama di dunia ni... 

Di Amarillo, Amerika seorang paderi telah mengajak orang ramai untuk membakar AlQuran sempena memperingati Trajedi 11 September yang lalu. Bagaimanapun seramai 200 orang dari pelbagai agama dan kaum telah berkumpul secara aman dan cuba menghalang upacara tersebut. Di ketika paderi itu hendak mula membakar Al Quran, tiba2 datang seorang pemuda dari belakang paderi tersebut dan merampas kitab suci dari tangan paderi itu dan berkata " Awak tak leh bakar sekarang. Awak takde Quran, dude!" dan terus berlari dari situ. 
Paderi tu seterusnya membatalkan niat untuk meneruskan upacara tersebut setelah melihat ramai yang memprotes tindakan itu. 


Perhaps it should start with me. Perhaps it is time to improve my spiritual knowledge from now on.. InsyaAllah...

Alphabetically Music Trendy R we?

Thursday, September 23, 2010

Pernah tak anyone perasanhttp://www.emocutez.com yang orang Malaysia ni sebenarnya memang sentiasa mengikuti trend terkini, lagi2 kalau dalam dunia muzik dan dunia seni ni. Almaklumla, kita ni memang warga yang berjiwa halus ( yea ke? Masih lagi ke? ) Anyway, itu bukan isu yang nak disentuh kat sini. mari teruskan pembacaan yea..


Today I ada terdengar kat radio, seorang dj bercakap pasal trend ikutan terkini rakyat Malaysia ni. Which made me think, eh? ada semacam susunan dalam trend yang kita ikut..Trend yang dimaksudkan is POP trend la..http://www.emocutez.com


Nak tau why I said that? Sebab 20 years ago (or so ler. campur tolak beberapa tahun le kay?) orang kita dok ikut 
 
1. H - Pop  
Hindi Pop.. lagu hindi mana tak kenal. Hero Hindi mana tak minat. http://www.emocutez.comCuba tanya yang seangkatan dengannya, Kenal tak Shah Rukh Khan, Madhuri Dixit? Cuba tanya favourite song masa tu? Kalau tak jawab - Dulhania LeJayenge / Dil to pagal hai, memang nasib la..


Lepas beberapa tahun, tetiba ada kegilaan
2. I - Pop 
Indonesian Pop.. ni kira kegilaan yang lebih masuk akal la.. sebab kita paham bahasa dia. Kita serumpun dengan dia. Tapi mesti semua kenalhttp://www.emocutez.com Peter Pan, Ungu, Letto. Ingat cerita Bawang Merah bawang Putih? Mesti pernah dengarkan?


Kemudian ada pulak
3. J- Pop -
Japan Pop. Alamak by this time I pun dah tak berapa mengikuti sangat industri muzik terkini jadi personally ni lah satu ketika I ketinggalan zaman sikit. Tapi yang pasti kat majalah dan media, banyak keluar poster muka kulit putih terlebih melepak. Wajah ala ala anime gitu.http://www.emocutez.com Kartun Jepun punya la banyak, sampai ada satu siaran khas kat astro untuk anime aje...caye tak?


Yang terbaru lak,
4. K- Pop -
Korean Pop pulak.. ala yang sekarang ni dok hot lagu "Nobody, Nobody But You". Sampai my gurlz pun pandai nyanyi. Sikit lagi boleh dah cakap Korea diorang tu. Lagu " Sorry, Sorry, Sorry"..tu jer part yang paham. yang lain dengar chika chika chika ona ona ona la la la..Kalau my students, tak mustahil kenal penyanyi dia macam dok rumah sebelah jer.. Sekarang ni citer Korea pun dah mula popular pulak..termasuk Hero heroin nyer sekali..kan?http://www.emocutez.com


Alamak!! Kalau diikutkan, nampak gayanya rakyat Malaysia ni minat sesuatu trend ikut huruf alphabet la.. 


Mula2 H, lepas tu I, then J, after that K.. tak dalam susunan huruf ke tu. 


Bermakna lepas ni kita akan mula minat L- Pop ( Latin ke? Laos?) 


dan yang penting sekali, anak2 seni Malaysia bersedialah sebab lepas L ialah M!! M- Pop la u all.. M utk Malaysia. Bermakna kalau ada sesape nak popular dan menjadi ikutan anda semua kena TUNGGU!!!!
kecuali la M di situ adalah untuk negara lain yang bermula dengan M. misalnya Madagascar? Mexico? dan yang sewaktu dengannya.. 


http://www.emocutez.com

thanks for reading...
rise and rise again until lambs become lions - RH

Next Sewing Session

Wednesday, September 22, 2010

Alhamdulillah, Baju Raya famili hari tu dah di sahkan boleh dipakai berulang kali tanpa ada kemungkinan baju tu terlerai dan tercabut. Takde yang nampak senget dengan lengan baju tak sama panjang. Seluar raya pun semua okay je. memang tak perfect. My first attempt kira okayla. 

So sekarang ni nak mula buat baju raya Haji pulak. hehe. Baju kurung anak perempuan je lah. Yang lelakinya semua pakai baju raya aritu untuk sembahyang raya. lepas tu mesti tukar seluar jeans sebab nak gi pegang tali lembu..

As of petang semalam dah siap potong kain untuk my girls. Nampaknya okay and agak boleh berjimat masa potong tu sebab ada extra banyak gak la. Cukup untuk buat pouch kecik. Jangan baju tak jadi udah. Will keep u all posted on that.

Rasanya untuk my girls ni nak try buat pleat skirt tuk diorang sekali..Raya ngan skirt gitu. Tu dalam perancangan tapi tak tau la boleh siap ke tak..Anyway, pelan dan perancangan dah ada. Nak execute je la.. Harap2nya tak jadi macam raya baru ni. Malam raya dok jahit leher baju sendiri. Memang kena gelak dengan ahli famili yang lain..

Buku Bacaan Zaman Muda

Monday, September 20, 2010

Ada tak u all ingat ur buku2 bacaan kegemaran masa umur u all antara 10 tahun hingga peringkat remaja? Hari tu, we all sefamili pegi jalan2 ke Jusco and singgah kat kedai buku Popular. Dok layan2 my kids tengok2 buku sekali terpandang satu siri buku yang amat2 I remember.. Brought back a number of nostalgic memories sekejap kat kedai buku tu.. So today I thought I nak senarai kan some of my favourite books masa I muda remaja dulu..


1. The Adventures of TinTin. - cerita penyiasatan oleh budak (ke orang tua berbadan kecil?hmm..) yang berkepala macam bawang besar dan berjambul ayam as his hair. Cerita dia nak dikatakan sesuai sangat untuk budak2 pun tak jugak sebab isi kandungan dan fakta dia kadang2 terlalu intelek tapi as a kid I loved reading the series. Kalau sesape pernah baca buku tu mesti ingat lagi detektif kembar yang tak berapa cerdik dan agak malang tu.. and tintin punya anjing yang kadang2 menunjukkan kebijaksanaan melebihi karektor lain dalam citer tu. But I really liked the story. Saw the whole series in Popular aritu..

2. Buku tulisan Enid Blyton. Antaranya:
           a. Famous Five - I read all of the stories on the famous five, and reread them after sometime.
           b. Secret Seven - Ni pun baca most of the series. Yang ni I baca both the Malay and English version.
           c. The Malory Towers Series -  Reading about sekolah berasrama penuh and then living it out myself was awesome! Of course, cerita dalam buku dan cerita realiti memang tak sama tapi kadang2 masa dok asrama tu teringat kisah dalam buku tu.. Excited. Can't believe buku tu ditulis dalam tahun 1940-an..wow! klasik gitu!
Go to fullsize image
image from wendyrassmussen.com
           d. Yang ni tak berapa pasti samada hasil penulisan by EB ke tak - Brer Rabbit.. Cerita pasal sang arnab yang agak nakal sebenarnya..BEST!! Ok, dah check memang bukan by EB. Ni hasil nukilan Uncle Remus (pakcik mana tak tau la)

           e. and her other short stories. Banyak jugak yang ada and kebanyakannya memang dah baca. Kalau dulu ada program NILAM kat sekolah, isk memang sah2 I ada chance nak menang anugerah Pelajar Nilam tiap2 tahun. Chewah, masuk bakul tekan naik lif sendiri.. 
3. Buku penyiasat - Nancy Drew. Ni satu lagi buku yang memang best, best dan best.. and also baca dalam kedua2 bahasa (English dan BM)


Go to fullsize image
image from waveney.co.uk
4. Another buku penyiasatan - Hardy Boys..


Rasanya ada lagi buku2 yang I suka baca tapi tak leh recall kecuali yang kat atas tuh. Bila umur meningkat sikit, masuk tingkatan satu, dua, tiga - hormones take over. Bahan bacaan pun ikut mature jugak. Masa tu baca buku2 Mills and Boons. memang banyak and sangat banyak la bilangan nya sampai tak ingat dah apa cerita yang dibaca. Lepas tu buku Virginia Andrews. Stephen King. Jude Devereux. Judith McNaught. Julie Garwood. So many more romance writers I pun tak berapa ingat dah. 

Bila umur meningkat, bentuk bahan bacaan pun berubah jugak. Kalau dulu boleh baca romance novels satu demi satu berturut2. Sekarang nih (mingkin sebab dah tau realitinya) naik boring bila pegang buku romance lagi. Nowadays, bentuk bahan bacaan memang dah diversified. Luas pilihan dia. Dari non fiction, ke fiction ke motivasi diri.. Satu je tak berubah - my love for reading.

Adios Amigos.

Jangan lupa tentang my GiveAway entry. Jangan lepaskan peluang ok?
rise and rise again until lambs become lions - Robin Hood
ps : image dipinjam dari merata tempat di internet. TQ

GiveAway Pertama

Saturday, September 18, 2010

Yeassah! Ni Post yang ke Lima Puluh. Mesti buat something yang berbeza sikit. No story2. Sempena bulan Syawal yang mulia ni, rasanya macam nak buat GiveAway yang pertama untuk my blog ni. So... macammana nak buat eh? Kita buat yang simple2 jer dulu. Sebab ni kali pertama buat. Okay, jadi kat bawah ni guidelines dia.


1. Memula meriahkan la blog me dengan mengikuti blog ni ( follow me). Mesti I follow u back juga.


2. Lepas tu, bagi la komen kat my entri yang sebelum2 ni atau lepas2 ni. Yang ni pun boleh. http://www.emocutez.comOleh kerana blog saya menggunakan commentluv, kunjungan anda akan dibalas melalui entri terkini anda.


3. letakkan link blog saya di blog list / blogroll anda, tq.


4. dan last sekali, errmm.. takdelah last sekali. Kat atas tu last sekali.. Pemenang akan di pilih melalui cabutan tangan bertuah sang loh kong, dan putera puteri ku.... http://www.emocutez.comWow, tu lebih dari satu tu giveaway..


5. Tarikh cabutan adalah pada 30 September 2010. Pemenang akan diumumkan pada 1 Oktober 2010...yea!


Oh ya!! Tentang hadiah.. Hadiah dia kali ni nak bagi jeng, jeng, jeng!!!
 Cloth Diapers.( worth RM 45 ).
dan hadiah misteri yang lain jika pemenang dia tidak mempunyai anak kecil dan tidak berkeperluan Cloth Diaper ni.. hehehttp://www.emocutez.com 


So harap2nya saya dapatlah sambutan untuk giveaway simple saya kali ni.. 
Thank you. 
Terimakasih.



rise and rise again until lambs become lions - Robin Hood

Apa rahsia blogger ramai follower?

Friday, September 17, 2010

Ramai betul orang yang berblogging sekarang ni. Lagi2 bila keluar artikel pasal nuffnang and peluang dapat income. Uish, terlalu ramai yang cuba nak mencari extra income dari berblogging pulak.http://www.emocutez.com Dari pengamatan I ni, rasanya orang yang dapat banyak income dari blogging kebanyakannya memang

http://www.emocutez.com
1. penyabar orangnya. Sabar menunggu dan menanti followers dia bertambah ramai.

2. kreatif orangnya. Banyak betul idea nak tulis untuk update blog dia. Seriously, they all ni ada yang update blog within sejam boleh tulis post sampai 5-6 posts. Kalau tak kreatif minda tu dan raja linguistik memang agak susah nak mengikut trend diorang nih. True, kekadang posts dia sempoi dan lepakz jer, dengan bahasa yang kalau guna dalam exam memang akan dok antara gagal dan lulus punyer la. Yang respek adalah entri2 yang ada grafik yang cun2 pulak tu. Hari2 ada entri yang ada grafik mengancam punyer la. Kagum, kagum!


3. orangnya mempunyai jiwa yang meriah. Selalunya orang yang ceria dan meriah akan dapat follower yang banyak. Ni kira follower2 yang memang ikhlas nak follow dia. Maksudnya, yang mengikut blog diorang adalah orang2 yang tak pernah miss baca entri diorang atau pun dalam seminggu akan jenguk berulangkali untuk baca entri terkini. Diorang mampu membina network rerakan yang sungguh meriah.


4. apa yang diorang kongsikan. Most of them kongsi personal stuffs. Diary like entries that bring their readers along with them in their daily life. Sometimes nothing much interesting pun tapi its the way they tell it kot yang buat orang nak tau lagi dan lagi dan lagi. Like apa jadi dengan kuah lodeh yang dia masak semalam? Jadi ke tak? Orang makan sakit perut ke tak? etcetra etcetra laa. Ada jugak blogs berkongsi tips, technology terbaru dalam berblogging atau pun dalam dunia internet ni untuk membantu orang2 yang betul2 baru nak mula bergelumang dengan blogging ni. Ni memang follower dia ramai..tapi diorang ni pun dah masuk kategori expert dalam dunia komputer dan alam maya nih. Ataupun blog2 yang berkongsi tutorial2 pasal2 apa2 hobi yang rasanya orang ramai nak tau. 


5. Ada jugak blog yang cerita pasal orang lain, cerita pasal politik dan yang sewaktu dengannya. Blog2 macam ni ramai pengikut kalau isi kandungan dia lebih kepada fakta dan bukannya auta.. Kalau lebih auta, nanti masaalah pulak dengan kerajaan gitu. Bahaya!


6. Age, gender dan good looks biasanya ada memainkan peranan jugak. Biasanya yang tulis personal stuff tentang diri diorang ni ada rupa yang sedap mata memandang. Cun, peramah dan hensem serta yang sewaktu dengannya. Sebab tu kalau dia cerita pasal dia tidur depan tv seharian pun orang nak tau. Otherwise, isi kandungan, persembahan entri dan cerita yang menarik mesti dipaparkan.


7. Pengetahuan sedia ada untuk menambah trafik dan menglip lapkan blog serta entri adalah bonus yang memang tak boleh dipertikaikan..tapi most bloggers yang memang dah pro mempunyai blog yang simple TANPA accessory berlebihan. 


8. And last but not least diorang nih, orang yang sentiasa bersemangat nak update blog and juga singgah ke blog orang lain ( rasanya la) untuk berkongsi. Tak segan silu untuk berkawan dan bernetworking untuk kebaikan bersama. Diorang tak berputus asa mengupdate entri demi entri walaupun mungkin diorang sendiri ada bermacam agenda lain untuk dipenuhi. Lebih kurang macam circulation newspaper. Mana ada suratkhabar tak keluar sehari pun? Betul tak?


Okay, itu adalah my OPINION pasal blogger berjaya kat luar sana tu and blogger2 yang dah pun rasa macam2 earnings dari aktiviti berblogging ni. Yang penting is kena bersabar and tak putus asa. 


http://www.emocutez.comrise and rise again until lambs become lions - Robin Hood



Diary of a wimpy kid.

Thursday, September 16, 2010

Rasanya ni salah satu buku yang memang dalam my list of "want - to - read". http://www.emocutez.comIntellectually memang dia bukan kategori adult content. Cerita dia macam tajuk dia - jurnal seorang budak berumur 11 tahun, baru nak mula middle school (age range bebudak yang ada dalam middle school ni - 11 to 13 tahun). Buku dia more detail dari movie dia, seperti biasa. But secara umumnya the story is about friendships and growing up. Pada umur tu budak2 ni sedang melalui transisi dari kanak- kanak kepada remaja. http://www.emocutez.comMasih belum di alam remaja tetapi dah bukan kanak-kanak lagi. Satu fasa yang agak sukar. 


Dalam cerita ni penulis jurnal nya adalah Greg Hefleyhttp://www.emocutez.com. Dia ada seorang kawan bernama Rowleyhttp://www.emocutez.com. Greg ada abang seorang yang sentiasa membuli dia dan menimbulkan perasaan takut dalam diri Greg. In other words, http://www.emocutez.comabang Greg ni sentiasa terrorize adik dia. Greg juga ada seorang adik kecil (toddler), seorang ayah yang relaks dan kelakar ( kadang2 keanak2an jugak) dan ibu yang cuba keep the family sanely together.. 


image borrowed from www.spinebreakers.co.uk




Yang buat cerita dia ( novel and movie) menarik sebab dalam menulis, dia juga ada doodles and sketches gambar cartoon. Reminds me of Calvin and Hobbes in some ways. Cartoon dia no colours - just black n white tapi cukup menarik. Penulisan dia pun menggunakan standard English. Penggayaan bahasa nya simple membuatkannya an easy read. Ni my pandangan dari sample buku yang I dah baca. For the rest of the book, I know I kena beli buku to enjoy it fully.



rise and rise again until lambs become lions - Robin Hood




Raya Raya Family Kami 2010

Wednesday, September 15, 2010

Assalamualaikum.
http://www.emocutez.com
Dah seminggu beraya di kampung hubby. As usual meriah. Tapi tak semeriah tahun2 lepas sebab pagi raya ipar duai yang kampung pasangan diorang dekat2 balik rumah in laws diorang. Jadi yang tinggal cuma menantu2 yang dari over-d-sungai ni jeala.


Selalunya upacara salam bersalaman dan memohon maaf akan di buat pagi raya atau pada hari raya pertama. Cuma tahun ni diorang cadang nak buat hari raya kedua, sebelum gi menziarah kubur. Susah buat acara tu hari raya pertama sebab ramai yang datang. Raya kedua is the best sebab orang kelantan suka beraya keluar rumah raya kedua dan ketiga. http://www.emocutez.comJadi masa tu memang jalanraya penuh dan sesak. Almaklum la orang2 kelantan ni semuanya berkereta. Kadang tu satu family bawak dua kereta sekali.


So family kitorang masa hari tu biasanya akan duduk di rumah dan mengira kereta yang tak bergerak lalu depan rumah. http://www.emocutez.comKehkehkeh.. Sebenarnya takde nak cerita pasal raya sangat sebab orang lain pun dok citer pasal raya diorang. Tapi one thing adik beradik my hubby memang sporting2 belaka. Tiap2 tahun ada je idea nak buat raya yang gempak. Dah dua tahun berturut diorang buat pertandingan masa raya. Antaranya: 

cucu paling cun 2009
1. cucu paling cun - ni tahun lepas. Yang dapat anak sedara yang memang maintain vogue thru out pagi raya. 










2. family sedondon
2009 - family abang ipar... theme : WORLD!! hehe
http://www.emocutez.com





    2010 family KU...YIPPEEE!!!






















    3. family atau individu paling ceria  - ni adik ipar yang tak pernah kering idea...

    4. cucu paling kuat merajuk - ni my princess no. 3 yang dapat
    5. cucu paling pemalu - ni anak sedara dapat. Memang ala2 ostrich kadang2 tu.
    6. cucu paling cool - anak sedara jugak yang dapat. Memang cool.
    7. cucu paling banyak hari berpuasa - yang ni my prince and princess yang dapat. First time puasa this year and they did quite well. Tinggal sehari dua je.. Alhamdulillah!

    Gambar2 cucu2 kena edit dulu baru boleh upload..mungkin akan ditambah di kemudian hari .. Okayla. itu jer nak share buat masa nih..Raya tahun depan kita lihat sape pulak dapat hadiah nyer..http://www.emocutez.comhehe.. Selamat beraya lagi...


    Just me.
    rise and rise again until lambs become lions - Robin Hood

    Going SPA-tarcus?

    Tuesday, September 7, 2010

    http://www.emocutez.com
    Semalam, pagi2 lagi I had an appointment. Yes, I ada facial appointment at a spa near my house. Dekat naik kereta of coz. Kalau jalan kaki agak jauh jugak. The spa is quite new, jadi I ingat nak try once and see how it goes.. And I loved it. The spa is Dfnusantara Spa and umur baru 9 bulan. Kalau orang perempuan mengandung, dah masuk labor room and going into labor dah ni. Anyway, that's besides the story.

    My review?http://www.emocutez.com I loved it. Basically the price was relatively low. Ada member and non member price, of coz. Pastu ada banyak promotion. So semalam I cuba one of the treatment that was on the discounted list and since dah lama tak facial, I did splurge a little bit more than I should. Rezeki Raya. Alhamdulillah.


    Dekor spa pun dah bagi rasa we are in for a treat. Staffs were friendly and very nice. I was most impressed by the whole experience. A big yes to come again soon...err, bila ada rezeki lagi.. Ada lagi nak di komen tapi right now dah rasa sangat nak beraya and tangan ni busy nak mengemas bagasi2 seisi rumah for the trip back.


    So, Happy Raya. Selamat Hari Raya. Maaf Zahir dan Batin kepada semua dari kami sekeluarga. Salam.





    rise and rise again until lambs become lions
     

    Copyright © 2009 Grunge Girl Blogger Template Designed by Ipietoon Blogger Template
    Girl Vector Copyrighted to Dapino Colada