Apa rahsia blogger ramai follower?

Friday, September 17, 2010

Ramai betul orang yang berblogging sekarang ni. Lagi2 bila keluar artikel pasal nuffnang and peluang dapat income. Uish, terlalu ramai yang cuba nak mencari extra income dari berblogging pulak.http://www.emocutez.com Dari pengamatan I ni, rasanya orang yang dapat banyak income dari blogging kebanyakannya memang

http://www.emocutez.com
1. penyabar orangnya. Sabar menunggu dan menanti followers dia bertambah ramai.

2. kreatif orangnya. Banyak betul idea nak tulis untuk update blog dia. Seriously, they all ni ada yang update blog within sejam boleh tulis post sampai 5-6 posts. Kalau tak kreatif minda tu dan raja linguistik memang agak susah nak mengikut trend diorang nih. True, kekadang posts dia sempoi dan lepakz jer, dengan bahasa yang kalau guna dalam exam memang akan dok antara gagal dan lulus punyer la. Yang respek adalah entri2 yang ada grafik yang cun2 pulak tu. Hari2 ada entri yang ada grafik mengancam punyer la. Kagum, kagum!


3. orangnya mempunyai jiwa yang meriah. Selalunya orang yang ceria dan meriah akan dapat follower yang banyak. Ni kira follower2 yang memang ikhlas nak follow dia. Maksudnya, yang mengikut blog diorang adalah orang2 yang tak pernah miss baca entri diorang atau pun dalam seminggu akan jenguk berulangkali untuk baca entri terkini. Diorang mampu membina network rerakan yang sungguh meriah.


4. apa yang diorang kongsikan. Most of them kongsi personal stuffs. Diary like entries that bring their readers along with them in their daily life. Sometimes nothing much interesting pun tapi its the way they tell it kot yang buat orang nak tau lagi dan lagi dan lagi. Like apa jadi dengan kuah lodeh yang dia masak semalam? Jadi ke tak? Orang makan sakit perut ke tak? etcetra etcetra laa. Ada jugak blogs berkongsi tips, technology terbaru dalam berblogging atau pun dalam dunia internet ni untuk membantu orang2 yang betul2 baru nak mula bergelumang dengan blogging ni. Ni memang follower dia ramai..tapi diorang ni pun dah masuk kategori expert dalam dunia komputer dan alam maya nih. Ataupun blog2 yang berkongsi tutorial2 pasal2 apa2 hobi yang rasanya orang ramai nak tau. 


5. Ada jugak blog yang cerita pasal orang lain, cerita pasal politik dan yang sewaktu dengannya. Blog2 macam ni ramai pengikut kalau isi kandungan dia lebih kepada fakta dan bukannya auta.. Kalau lebih auta, nanti masaalah pulak dengan kerajaan gitu. Bahaya!


6. Age, gender dan good looks biasanya ada memainkan peranan jugak. Biasanya yang tulis personal stuff tentang diri diorang ni ada rupa yang sedap mata memandang. Cun, peramah dan hensem serta yang sewaktu dengannya. Sebab tu kalau dia cerita pasal dia tidur depan tv seharian pun orang nak tau. Otherwise, isi kandungan, persembahan entri dan cerita yang menarik mesti dipaparkan.


7. Pengetahuan sedia ada untuk menambah trafik dan menglip lapkan blog serta entri adalah bonus yang memang tak boleh dipertikaikan..tapi most bloggers yang memang dah pro mempunyai blog yang simple TANPA accessory berlebihan. 


8. And last but not least diorang nih, orang yang sentiasa bersemangat nak update blog and juga singgah ke blog orang lain ( rasanya la) untuk berkongsi. Tak segan silu untuk berkawan dan bernetworking untuk kebaikan bersama. Diorang tak berputus asa mengupdate entri demi entri walaupun mungkin diorang sendiri ada bermacam agenda lain untuk dipenuhi. Lebih kurang macam circulation newspaper. Mana ada suratkhabar tak keluar sehari pun? Betul tak?


Okay, itu adalah my OPINION pasal blogger berjaya kat luar sana tu and blogger2 yang dah pun rasa macam2 earnings dari aktiviti berblogging ni. Yang penting is kena bersabar and tak putus asa. 


http://www.emocutez.comrise and rise again until lambs become lions - Robin Hood



 

Copyright © 2009 Grunge Girl Blogger Template Designed by Ipietoon Blogger Template
Girl Vector Copyrighted to Dapino Colada