Buku Bacaan Zaman Muda

Monday, September 20, 2010

Ada tak u all ingat ur buku2 bacaan kegemaran masa umur u all antara 10 tahun hingga peringkat remaja? Hari tu, we all sefamili pegi jalan2 ke Jusco and singgah kat kedai buku Popular. Dok layan2 my kids tengok2 buku sekali terpandang satu siri buku yang amat2 I remember.. Brought back a number of nostalgic memories sekejap kat kedai buku tu.. So today I thought I nak senarai kan some of my favourite books masa I muda remaja dulu..


1. The Adventures of TinTin. - cerita penyiasatan oleh budak (ke orang tua berbadan kecil?hmm..) yang berkepala macam bawang besar dan berjambul ayam as his hair. Cerita dia nak dikatakan sesuai sangat untuk budak2 pun tak jugak sebab isi kandungan dan fakta dia kadang2 terlalu intelek tapi as a kid I loved reading the series. Kalau sesape pernah baca buku tu mesti ingat lagi detektif kembar yang tak berapa cerdik dan agak malang tu.. and tintin punya anjing yang kadang2 menunjukkan kebijaksanaan melebihi karektor lain dalam citer tu. But I really liked the story. Saw the whole series in Popular aritu..

2. Buku tulisan Enid Blyton. Antaranya:
           a. Famous Five - I read all of the stories on the famous five, and reread them after sometime.
           b. Secret Seven - Ni pun baca most of the series. Yang ni I baca both the Malay and English version.
           c. The Malory Towers Series -  Reading about sekolah berasrama penuh and then living it out myself was awesome! Of course, cerita dalam buku dan cerita realiti memang tak sama tapi kadang2 masa dok asrama tu teringat kisah dalam buku tu.. Excited. Can't believe buku tu ditulis dalam tahun 1940-an..wow! klasik gitu!
Go to fullsize image
image from wendyrassmussen.com
           d. Yang ni tak berapa pasti samada hasil penulisan by EB ke tak - Brer Rabbit.. Cerita pasal sang arnab yang agak nakal sebenarnya..BEST!! Ok, dah check memang bukan by EB. Ni hasil nukilan Uncle Remus (pakcik mana tak tau la)

           e. and her other short stories. Banyak jugak yang ada and kebanyakannya memang dah baca. Kalau dulu ada program NILAM kat sekolah, isk memang sah2 I ada chance nak menang anugerah Pelajar Nilam tiap2 tahun. Chewah, masuk bakul tekan naik lif sendiri.. 
3. Buku penyiasat - Nancy Drew. Ni satu lagi buku yang memang best, best dan best.. and also baca dalam kedua2 bahasa (English dan BM)


Go to fullsize image
image from waveney.co.uk
4. Another buku penyiasatan - Hardy Boys..


Rasanya ada lagi buku2 yang I suka baca tapi tak leh recall kecuali yang kat atas tuh. Bila umur meningkat sikit, masuk tingkatan satu, dua, tiga - hormones take over. Bahan bacaan pun ikut mature jugak. Masa tu baca buku2 Mills and Boons. memang banyak and sangat banyak la bilangan nya sampai tak ingat dah apa cerita yang dibaca. Lepas tu buku Virginia Andrews. Stephen King. Jude Devereux. Judith McNaught. Julie Garwood. So many more romance writers I pun tak berapa ingat dah. 

Bila umur meningkat, bentuk bahan bacaan pun berubah jugak. Kalau dulu boleh baca romance novels satu demi satu berturut2. Sekarang nih (mingkin sebab dah tau realitinya) naik boring bila pegang buku romance lagi. Nowadays, bentuk bahan bacaan memang dah diversified. Luas pilihan dia. Dari non fiction, ke fiction ke motivasi diri.. Satu je tak berubah - my love for reading.

Adios Amigos.

Jangan lupa tentang my GiveAway entry. Jangan lepaskan peluang ok?
rise and rise again until lambs become lions - Robin Hood
ps : image dipinjam dari merata tempat di internet. TQ
 

Copyright © 2009 Grunge Girl Blogger Template Designed by Ipietoon Blogger Template
Girl Vector Copyrighted to Dapino Colada