Diary of a wimpy kid.

Thursday, September 16, 2010

Rasanya ni salah satu buku yang memang dalam my list of "want - to - read". http://www.emocutez.comIntellectually memang dia bukan kategori adult content. Cerita dia macam tajuk dia - jurnal seorang budak berumur 11 tahun, baru nak mula middle school (age range bebudak yang ada dalam middle school ni - 11 to 13 tahun). Buku dia more detail dari movie dia, seperti biasa. But secara umumnya the story is about friendships and growing up. Pada umur tu budak2 ni sedang melalui transisi dari kanak- kanak kepada remaja. http://www.emocutez.comMasih belum di alam remaja tetapi dah bukan kanak-kanak lagi. Satu fasa yang agak sukar. 


Dalam cerita ni penulis jurnal nya adalah Greg Hefleyhttp://www.emocutez.com. Dia ada seorang kawan bernama Rowleyhttp://www.emocutez.com. Greg ada abang seorang yang sentiasa membuli dia dan menimbulkan perasaan takut dalam diri Greg. In other words, http://www.emocutez.comabang Greg ni sentiasa terrorize adik dia. Greg juga ada seorang adik kecil (toddler), seorang ayah yang relaks dan kelakar ( kadang2 keanak2an jugak) dan ibu yang cuba keep the family sanely together.. 


image borrowed from www.spinebreakers.co.uk




Yang buat cerita dia ( novel and movie) menarik sebab dalam menulis, dia juga ada doodles and sketches gambar cartoon. Reminds me of Calvin and Hobbes in some ways. Cartoon dia no colours - just black n white tapi cukup menarik. Penulisan dia pun menggunakan standard English. Penggayaan bahasa nya simple membuatkannya an easy read. Ni my pandangan dari sample buku yang I dah baca. For the rest of the book, I know I kena beli buku to enjoy it fully.



rise and rise again until lambs become lions - Robin Hood




 

Copyright © 2009 Grunge Girl Blogger Template Designed by Ipietoon Blogger Template
Girl Vector Copyrighted to Dapino Colada