Satu perkataan banyak makna in English.

Sunday, October 31, 2010

Did you know that there are several English words that have many meanings? It all depends on how and when you use them.


Example:

1. Bar - 5 ways to use the word, 5 different meanings
       
a. They used the bar to jump across the big drain. (meaning : rod, shaft, stick, pole)
b. Bar the doorway with something so that the thieves can't come in. ( meaning: 
     barricade, block, obstruct)
c. He went to the bar to meet his friends. (meaning: pub, inn, counter serving drinks)
d. The committee barred him from joining in any of their activities. (meaning: 
    exclude, ban, forbid)
e. She just found out that she was accepted into the Bar Council. (meaning: a counsel,  
    body of lawyers, court)

2. easy - 

a. The test was easy. I think I aced it. (meaning: not difficult, piece of cake)
b. Life is easy. (meaning: comfortable, carefree, peaceful)
c. Shamsul is an easy-going guy. (meaning: relaxed,casual)

3. fine -
  
a. The weather is fine. (meaning: clear, cloudless, sunny)
b. My team did a fine job organizing the event yesterday. (meaning: excellent, 
    exceptional, outstanding)
c. Mom told me that she was feeling fine. (meaning: satisfactory, good, ok)
d. She used plates made of fine China. (meaning: delicate, dainty, expensive, exquisite)
e. The manufacturer had to cut the pieces into fine threads.(meaning: precise,
    accurate, sharp, subtle)
f. The boys thought the lady in front of them looked fine. (meaning: slender, thin)
g. The man was fined for parking his car in a No Park zone. (meaning: punished, penalty)

4. present - 

a. How many people are here at present? (meaning: now, at the moment, here, current)
b. The boy wanted to give his teacher a present. (meaning: gift, token)
c. The MC ( master of ceremony) presented the next celebrity to perform that evening
   (pronounced differently from the above examples. meaning: introduced, exhibit, display)

Well, I think that should be enough examples for today. Just wanted to show how vast the English language is and sometimes when you don't have enough grasp of the language you can definitely get lost and drown in it.

Too many is sometimes too much. 

We'll have another round next time.


ps- the most difficult language to learn is said to be Arabic and French, in that order. So English is just a piece of cake in comparison, right?

pss- next time maybe I'll try to compile the ones that has the most meanings..









Rusa Lawan Kijang 2010 Part 1.

Sorry, I bukan cakap pasal zoo tapi mention tentang pertandingan "face to face" Rusa dengan Kijang pukul 9 malam tadi kat Stadium Bukit Jalil. Hebat and glad to say, I was there from start to finish.

Hubby and me sampai kat area Bukit Jalil dalam pukul 8 malam. Memang kepadatan kenderaan dah melampau la masa tu. We could spot a police traffic every 10 metres. Itu pun orang main parking sukahati mak bapak dia, including incik hubby. Tak leh nak tegur,kang spoil mood dia nak tengok bola. So asalkan polis depan mata tak halau kitorang, incik hubby pun parking la atas divider depan station LRT dekat Seri Petaling. Kebanyakan yang parking kat situ semua jalan kaki ke stadium. Jauh woo! I tak larat so we naik lrt pi Bukit Jalil. 


Anyway, sampai area Stadium we dah boleh dengar bunyi riuh rendah dalam stadium. Dah tau dah memang akan full. So dalam 8.30 gitu kitorang pun masuk dalam and we had the shock of our lives. Dah takde tempat duduk kosong lagi!!..on the Kijang side. Cari la kat pelusuk mana pun memang dah takde tempat duduk. So incik hubby kata takpe, we jalan2 ronda dulu. Lots of FRU and polis plus sekuriti inside, meronda jugak. 
So just when the game nak start we actually found a niche yang boleh dikatakan OK la sebab can see separuh padang..sigh, dalam hati me "Not worth paying for this kind of seats" In fact, they were not actually seats pun. Ruang untuk OKU duduk..tapi penuh dengan orang yg TOKU. Kalau tengok sekeliling stadium, dua pertiga memang baju merah jer. Kuning sepertiga lagi. In terms of attendance Kijang memang menang dah.

bersambung Part 2



Rusa Lawan Kijang 2010 Part 2

Part 1


Tapi yang pasti dan confirm, peminat2 Kijang kalah dalam menjaga keperibadian diri dan kesedaran sivik masing2. Memang dari beribu peminat yang hadir, yang buat perangai tak elok hanya nisbah yang kecil. Tapi nisbah tu la yang buat rosak susu sebelanga. Sebab apa I kata gitu? Sebab baru je 5 minit permainan dimulakan, botol air dan flying object yang pertama kena campak ke trek balapan. 


Bila NS/ Rusa mendahului satu gol masa minit ke limabelas, makin banyak botol berterbangan di susuli pulak dengan mercun. Personally I kesian kat petugas yang dok kata padang tu. dari jurulatih ke lines man ke sekuriti guard. Diorang bertugas dalam keadaan yang bahaya sangat sangat. Masa masuk second half, and selepas Sang Kijang menyamai dan tak lama lepas tu mendahului rakan sespecies dia, beratus botol dah sampai ke atas padang. Ada yang terkena petugas yang ada, ada yang masuk kawasan padang. Bukan je botol air dengan mercun yang di baling. Burger separuh makan, plastik air, plastik sampah, kasut sebelah, bunga api dan sebagainya. Betapa tak berakalnya orang2 yang buat macam tu. Bukan sahaja membahayakan orang di atas padang. Tapi membahayakan orang yang duduk di kawasan bawah stadium.


Apa-apa pun TAHNIAH untuk keluarga si Kijang merah kerana berjaya menundukkan si Rusa Kuning malam ni dan menjadi JUARA PIALA MALAYSIA pada tahun 2010. Incik Hubby pun puashati walaupun we had to sit kat tempat yang tak berapa sesuai. Alhamdulillah.



NS vs Kelantan

Saturday, October 30, 2010

Alahai, malam ni my   ajak me pegi tengok bola. 

Sebab dia yang ajak of coz la nak ikut. Kalau tak, kurang sikit peratus untuk menjejak kaki ke stadium malam nih. Lagi2 dia nak bawak naikGo to fullsize image brumm-brumm..Lama tak dating atas kenderaan dua roda tu. Zaman2 berdating dulu ada la. Dah ada anak2 kurang berkesempatan.

Anyway, malam ni pasti I dalam dilema. Raised in NS, married a Kelantanese. 
Go to fullsize image vs Go to fullsize image

So yang mana nak disokong? Boleh tak pakai baju sebelah kuning sebelah merah? 
Nak kena duduk atas pagar Go to fullsize imageke? 

Yang pasti, malam ni hati cikgu ni mesti sakit mata dan hati tengok perangai dan kelakuan orang2 yang pergi. Maka sampai stadium kena offkan mode guru dan pegi sebagai orang yang biasa..(still rasanya akan annoyed jugak).


All the best to both sides.. Kita tunggu dan lihat sape yang KENAAAA...gol!



Bagaimana nak ajar anak2 nilai wang?

As usual, tengah menjengah dan menjenguk segala berita dalam laman2 web yang ada, mata ni tersinggah pandang kat satu tajuk yang agak menarik perhatian me to look further kat yahoo singapore finance. Tajuk dia - 4 ways to teach your kids financial responsibilities.


Dalam laporan ni, diorang kata Americans yang dewasa masa kini kurang pandai menguruskan kewangan diorang, hanya tau menmbah dan mengumpul hutang dan diorang takde backup plan utk sebarang financial crisis bila ia berlaku. Ini merupakan satu keadaan yang sedang di alami oleh most Americans lepas ekonomi diorang jatuh kejap aritu.


Dan diorang baru cuba nak bagi kesedaran pada American families tentang pentingnya mengajar anak2 nilai wang serta nak membezakan di antara keperluan dan kehendak.


Truthfully, I sendiri pun fail bab2 menguruskan kewangan. But cadangan2 untuk ajar anak2 yang diberikan dalam laporan tu memang praktikal dan boleh dicuba. Antaranya:


1. Mengajar anak2 tentang perbelanjaan berhemah melalui papan permainan macam Monopoly, JutawanRia dan yang sewaktu dengannya.Go to fullsize image


2. Mengajar anak2 untuk membuahkan idea2 bernas untuk mendapatkan kos apa yang diorang hendak. Contohnya jika anak nak beli permainan berharga Rm 100, kita boleh bagitau anak yang kita boleh berikan separuh dari harga tu, tapi yang separuh lagi dia kena tunjukkan usaha dia untuk dapatkan wang sendiri. Misalnya dia boleh buat jualan aiskrim malaysia dan jual pada kengkawan dia pada harga 30sen atau 50sen. And bila dia dapat kumpul sebanyak yang diperlukan, kita akan kotakan janji kita dan top up sebahagian lagi wang dia supaya dia tau wang ringgit tu bukannya senang nak dapat.


3. Mangajak anak2 menonton berita kewangan Go to fullsize imagedan hal ekonomi bersama2 sambil bersoal jawab dengannya. Memulakan perbualan tentang "dari mana datangnya duit" BAgaimana duit tu diperolehi? dan sebagainya. Selain dari dapat membuka mata dan minda anak2, it can also merapatkan lagi hubungan antara kita (parents ) dengan anak2 kita yang jarang kita jumpa dan meluangkan masa.


4. Mengajar anak2 kita menderma dan membuat sumbangan.Go to fullsize image Ini boleh membina jiwa anak2 kita untuk menghargai apa yang mereka ada dan tak take anything for granted.


Jadi jom kita ramai2 ajar anak2 kita untuk menghargai hasil titik peluh kita supaya diorang nanti jadi bijak dalam menguruskan kewangan diorang sendiri. Moga anak2 kita tak mengulangi kesilapan kita dan buat kesilapan orang2 Barat dalam mendidik anak2 mereka. 


Kesederhanaan dalam berbelanja adalah penting. 
Kesungguhan dalam melakukan sebarang kerja adalah utama.
InsyaAllah.

Lelong buku2 ku?

Friday, October 29, 2010

My beloved partner is at this very moment  actually going through our book collection that we have in the family area. 


Kata dia, " jom jual buku banyak2 tu. Takde sape nak baca." 


Alamak, most of the books there I yang beli dan kumpul.. Kebanyakannya buku cerita la. Adakah patut.. Kekadang tu bila boring, ada jugak I geledah2 balik and baca..again. Saja la nak refresh memory kan. Entahla, dari kecik my mom tak ajar buang atau let go buku2. Benda lain my mom memang bagi kat orang and derma like baju dengan bag2 atau apa2 benda yang lain. Tapi buku2 ilmu atau bacaan memang tak pernah nampak my mom throw away. Ni yang buat hati risau nih..


Hmm, nampaknya I kena gak bergerak punggung ke atas untuk tengok apa yang sang kekasih hati dok keluarkan and bercadang nak jual or derma.. Nanti I bagitau you all senarai buku2 yang I ada. mana tau ada yang berminat buku2 second hand lak. Wish me luck...




Hawaii Five-O

A collage of Jack Lord photos


Pernah tengok tak cerita ni? Dulu2 cerita ni memang fopular sangat2. Lagu tema pun catchy giler. Sampai sekarang boleh recall balik. Kalau nak banding cerita crime investigation sekarang memang susah nak compare la kan tapi Hawaii 5-0 ni masuk kategori cerita low-tech.




Karakter dia
1. Main character is Jack Lord.Steve McGarrett Bos pada unit H5-O ni.


2. Danno Williams - Danny 'Dano' Williamssecond in command. Lepas 11 tahun in the series, karekter dia takde dah, kalau me tak silap la.


3. Det. Chin Ho Kelly - Chin Ho Kellylocal police force. Memang pernah kerja dengan Honolulu Police Dept in real life sebelum jadi polis dalam H5-O ni. In real life, dia dah meninggal dunia.


4. Kono Kalakaua -Kono Kalakaua hero tempatan dalam siri ni. Keturunan Diraja Hawaii ( in the series). True Hawaiian.


5. Duke Lukela Sgt Edward Duke Lukela


6. Ben Kokua Ben Kokua


and ada lagi casts yang tak berapa ingat sebab dah lama tak tengok. Tak sabar nak tunggu premier of siri H5O yang di hidupkan semula tahun ni. Starting on November 14 kat AXN astro...Kat US dah start showing dah and dah masuk episod 6.


Browse Now Hawaii five O 2010 casts..dengan nafas baru dan beach wear yang terkini..al maklumla penggambaran tepi pantai.


Anyway, new faces and new script writers can mean only one thing.
Lots of changes.


jom tengok nanti...


Aloha.

KU2U.....lagi

Thursday, October 28, 2010


Aisey...pasal duit kutu lagi? Selama ni orang buit kumpulan duit kutu ni sebagai alternatif untuk dijadikan simpanan berhemah. Nak kumpul duit sendiri rasa lambat jadi orang buat la kumpulan duit kutu supaya boleh gunakan duit kutu tu bila diperlukan and tak payah tunggu cukup masa. Kira sape dapat dulu lepas tu bayar hutang pulak.

Hmmm, agaknya kutu ni sesuai bila dibuat dengan orang2 yang dikenali dan tahu asal usul dan alamat rumah serta tempat kerja kot. Lagi selamat. As always. semuanya ada pro dan cons.. semuanya bergantung pada keikhlasan orang yang memulakannya.

ps - jadi "ibu kutu" besar tanggungjawabnya. Pegang dan kumpul duit orang tu!

Berita sensasi untuk hari ni.

Wednesday, October 27, 2010


Salam. Tengah berjalan2 kat blog orang lain pagi ni, I dapat tau beberapa cerita yang to me quite new. Maybe dah basi untuk sesetengah orang yang berblogwalking lebih awal dari me. Antara ceritanya are:


SEORANG kanak-kanak berada di padang golf ketika Gunung Merapi memuntahkan debu panas ketika letusan 2006.
gambar di pinjam dari beritaharianonline


1. Gunung Merapi di Jogjakarta mula meletus, amaran dikeluarkan, 13 mati akibat letusan debu panas terakhir semalam. Berita dalam berita harian tiada info tentang kematian tapi yahoo malaysia ada melaporkan angka kematian. 
gambar dipinjam dari beritaharianonline.
2. Tsunami di Metawai, Indonesia. Gempabumi berukuran 7.7 skala Richter di Sumatera Barat menyebabkan ombak tsunami melanda Kepulauan Metawai dan kemusnahan perkampungan kawasan tepi pantai Sumatera Barat.telah mengorbankan 113 orang dan 502 orang masih hilang. Laporan berita harian dan yahoo malaysia sama.


3. Sotong Piala Dunia mati. Paul the Socctopus mati dengan aman di dalam akuarium di Germany. Walaupun Paul yang buat ramalan tapi orang lain yang banyak untung dan makan duit dari judi tu. Eloklah tu dia pergi. 


4. Yang ni biarla you all gi singgah blog tuan rumah tu (Blog Hazzy) sendiri and baca. Tapi Penjawat awam sekarang leh la print sendiri penyata gaji. Samada akan dicetak oleh bahagian pentadbiran masing2 tu masih tak sure tapi kalau takde tu boleh la gi cetak sendiri ok. I pinjam tajuk je eh... 


No news is good news But when you know news is better than knowing nothing at all..



10 perkara yang budak2 sekarang rasa tak salah

Tuesday, October 26, 2010


Ni antara sepuluh perkara yang budak budak sekarang fikir hak diorang untuk buat dan orang lain tak boleh tegur. ( nie semua dari pemerhatian yang dibuat tanpa sebarang interview)


Go to fullsize image
1. Bertelefon Bimbit. Kalau tanya budak sekolah pun tau teknologi handphone terkini. Yang lebih canggih pun dia tau. Kerja diorang kalau ada handphone, sms antara kawan. Kadang2 isi sms tu yang buat orang dewasa sendiri terkedu. Spot check la selalu.


2. Berkawan dan Bersosial. Berkawan tu memang elok tapi kalau ada sorang dua yang buat perangai hantu kacang, maka yang mulanya baik pun terikut jadi sama. Memang betulla, nak jadi jahat memang terlalu mudah. 


3. Berbelanja sakan. Duit pada diorang mudah sangat nak dapat. Mintak je mak bapak bagi. Bukannya sikit, tapi banyak. Kesian dibesarkan dengan wang ringgit. Takde nilai yang lain dah.
Go to fullsize image

4. Bercinta padahal umur tak lepas nak kahwin. Bila dah berkawan dan berkumpul, mula la timbul perasaan yang tak patut ada pada umur2 camtu. Baru masuk tingkatan 1 dah ada couple sana sini. Pegang tangan. Eksperimen itu ini..sampai la ada yang membuahkan hasil..


5. Kaler rambut. Paling biasa I nengok. Suka hati dia nak kaler rambut. Yang perempuan la menjadi-jadi. Pegi sekolah pakai tudung. Bawah tudung tu rambut macam rambut hantu pun ada. Dah tak rupa manusia. Keras kekung dan berwarna-warni.
Go to fullsize image
6. Pakai baju menjolok mata. BAju ketat, baju tak berlengan, baju ala coli, baju mandi. macam2 la. Badan semua tangah bergetah, tengah nak berisi. Yang tengok pulak mata yang baru nak naik gatalnya, mata yang dah season pun ada. Mula dari mata, turun ke hati dan terus ke nafsu. Ingat itu anak2 kita jugak, adik2 kita jugak. 


7. Berpasangan ikut suka hati mak bapak dia. Budak2 ni bercinta masa muda satu hal. Bertukar tukar pasangan macam tukar baju pun ada. Budak sekolah tingkatan 1 dan 2 berperangai macam bohsia (lagi teruk dari pe____r sebab murahan dan free) isk, isk, isk.


8. Pegi sekolah macam tak pegi. Mentang2la pegi sekolah duit yuran tak yah bayar. Diorang pegi sekolah takde arah tujuan. Pegi sekolah buli anak orang lain. Pegi sekolah jumpa pasangan masing2. Takde impian. 
View Image

9. Berkenderaan sendiri. Sekurang2nya pakai motor mak bapak pegi merata tempat. Paling kurang ada basikal lepak rumah kawan dia. Dan tak balik rumah ikut suka hati dia. Bawak motor macam bertahun2 bawak. Tak ingat orang lain atas jalan. Pastu bila eksiden, nyusahkan orang lain.


10. Kurang ajar dengan orang yang lebih tua. Yang ini paling sakit hati tengok tapi yang ini la yang paling paling budak2 sekarang suka buat. Samada diorang perasan atau tidak. Semua dia ingat kawan dia. Semua dia layan macam member dia. Takde rasa hormat. Mula dengan mak bapak, pastu ke cikgu pastu pada orang luar sana.. 


Semua ni mula dari sape? Pikir-pikirkan lah. Bagi yang ada anak kecik lagi, masih sempat nak ajar dan pantau.. jangan pikir "takpe kecik lagi". Masa kecik2 tula kena di didik dengan cara yang terbaik. 

Dreams are made of..

Friday, October 22, 2010

Masa belajar dulu, I had a very strong imagination, rasanya lah. Sebab masa zaman tu, I ingat2 lupa about exchanging letters with a close friend of mine. Letters about letting your imagination run completely wild and crazy.. In ways, many ways, those were my first few wishlists or personal vision statements you may call it. The content?http://www.emocutez.com You'd be calling me silly and nutty if you guys had read it. 


Anyway, ari ni ingat nak share sikit a little of the content from the letter as I remember it. Please keep in mind, this was hand written when I was in my teens ( 14 - 15 years old? ), a long long long long time ago...


"Dear abcdefg, (nama diubah untuk ketenteraman awam)                                                                       How have you been doing? I am incredibly busy running around a jet-setting life right now. You know how it is. Paris today, Venice tomorrow. It's really tiring. But I am having the time of my life. My hubby, Ralphie says Hi. He's taking me out for some fun later and wanted to test drive the new Ferrari we bought yesterday. My kids are all hanging out by the pool as we speak.  Hey, what have you been doing lately? Still driving that old BMW series? Weren't you going to change that old thing like yesterday already? So, how's your loving husband? Four kids running around so soon? Twins and twins huh? ...........
http://www.emocutez.com
and the letter would go on and on imagining all the dreams you'd have when you were 14 years old. Sometimes our letters would be 3 - 4 pages long with so many details of our imagined life to be. 


I don't know what kids nowadays dream and envision themselves having when they are older but when I was at THAT age, I dreamed that I would be incredibly rich, with the ability to go off on holidays or move around the world with absolute ease and happily married to THE Dream guy (then) with kids.http://www.emocutez.com 


What a mission statement to have at the age of 14. Well, many years later, at this moment, I do have a wonderful spouse and great kids.. sometimes annoyingly so but we are happy in many levels. I am still NOT jet-setting any where but I have been to some places. Not the places I had dreamed off years ago but there is STILL time to MAKE EM happen. So all in all, though my life thus far is not exactly like what I envisioned it to be but I must say, I did fairly well indeed. 
http://www.emocutez.com

You can't blame a kid to have dreams, can you? 

Buzzing busy like a Bee

Thursday, October 21, 2010

Agak lama terbiar blog ni. Dekat seminggu jugakla, kalau tak lebih sikit. Banyak benda yang perlu dilakukan.http://www.emocutez.com 


Good thing is next week student ku semua sitting for their exams. Minggu ni habis pulun nak catch up with the syllabus and do some if not many revisions. Semput den.Dari demam hingga sembuh demam and naik nak demam balik. Isk, penat terkejar-kejar nih.http://www.emocutez.com 


Anyway, sekarang ni mengharap dan mendoakan kejayaan anak2 didik dan anak sendiri yang akan menduduki final year exam real soon. That's done. Now ni kena buat end of the year list. Nak tutup buku punya cerita.http://www.emocutez.com 
Tapi yang pasti dalam list tu jugak IS nak tengok RED kat movies anytime soon.. Tak sabar rasanya nak tengok Bruce Willis in action again plus Morgan Freeman, John Malkovich and yang seangkatannya dalam movie tu. Macam best jer. A handful of old timers who did more than justice to any action movie of their time. http://www.emocutez.com


So, destress dulu before stress kembali yea?..See u ols again soon.. Maybe a review on RED nanti...Peace..

Clearance SALE - Cloth Diapers!

Friday, October 15, 2010

 SALE! CLEARANCE SALE!

Nak let go semua CD (Brand - Gifts from Heaven) yang ada. Limited number..
Price -
Before 
Button - RM45
Velcro - RM48

NOW!!!!!
Button - Rm32

Velcro - RM36

Colour Selections as below.


SMS me at 012-2347184 for your orders and enquiries..TQ!

Fenomena Maher Zain

Tuesday, October 12, 2010

Sekarang ni tengah demam lagu Maher Zain.. Terlambat keretapi sikit sebab orang lain dah berduyun-duyun minat. Kalau tak, tak kan konsert dia boleh sold out dalam masa yang sekejap je..dengar2 nya la kan. Ni pun sebab ada my friend yang nak pegi terpaksa menelan air liur jer sebab tak dapat cari tiket dia..even yang RM200 punye..

Sebenarnya a week ago I pun tak pernah dengar nama Maher zain. Lagu dia pun tak pernah dengar. Entah kenapa tak pernah terserempak dengan lagu dia sebelum ni. Tetiba satu hari nampak kengkawan fb share link ke video dia. Then dua tiga hari lepas tu, ternampak kat dada akhbar pasal Maher Zain yang katanya 

.......pernah lalai dan hanyut dalam arus dosa dan noda. Leka dengan godaan dunia sehingga lupa pada agamanya sendiri. Itulah pengakuan penyanyi popular, Maher Zain, saat mendedahkan kisah silam sewaktu zaman kejahilannya tiga tahun lalu. Sepanjang tempoh itu, dia terlalu asyik mengejar keduniaan dan banyak menghabiskan masa dengan berhibur, membuatkan dia semakin lupa pada yang Esa - ehsan dari Berita Harian Online

 Tapi bila a colleague of mine bagi dengar lagu dia betul2 dan lepas I read the lyrics, the rest was history. I am an official fan of Maher Zain's songs and lyrics.


This time around harap2nya orang akan menghargai seni dia dan bukannya mengagungkan orangnya..nanti segala yang baik dia buat menjadi sebaliknya pulak..

Always Be There - Maher Zain (Lyrics)

Monday, October 11, 2010

Allahuakbar…

If you ask me about love

And what I know about it
My answer will be .....

It’s everything about Allah

The pure love to our soul
The creator of you and me,
The heavens and whole universe
The One that made us whole and free
The Guardian of His True believers

So when the time gets hard

There’s no where to turn
As He promised
He will always be there
To bless us with His love 
and His mercy coz
As He promised
He will always be there

He’s always watching us, guiding us

And He knows what’s in our little heart
So when you lose your way 
To Allah you should turn
As He promised
He will always be there ...

He could bring the sun from the darkness

Into the light
Subhanallah
Capable of everything
Should never feel afraid of anything
As long as we follow His guidance
All the way through a short time
We have in this life
Soon it’ll all be over
And we’ll be in His heaven
And we’ll all be fine

So when the time gets hard

There’s no where to turn
As He promised 
He will always be there
To bless us with His love and His mercy coz
As He promised 
He will always be there
He’s always watching us, guiding us
And He knows what’s in our little Heart
So when you lose your way 
To Allah you should turn
As He promised
He will always be there

Allahuakbar
What a beautiful song...Subhanallah..

Hadiah Pemenang GA OTW

Wednesday, October 6, 2010

Alhamdulillah akhirnya hadiah2 yang dijanjikan telah pun di poskan hari ni. Itu pun setelah meminta tolong buah hati pengarang jantung. Nasib baik dia setuju nak bantu.

Anyway, kepada pemenang2 cabutan bertuah tempohari, Kemma, Kuntumz, Mama Amana & Arief dan Huda, Terima Kasih banyak2 sebab bersabar. Harap2nya semua hadiah tu akan sampai dengan selamat nanti. 

CtKay
ps : I am very bad at wrapping. 
So do excuse the packaging. ;P

Problem - a recitation

Tuesday, October 5, 2010

Problems
You are one kind of trouble
You come without warning.
You leave behind bumps and bruises.

Problems
You are a predicament
I try to avoid you
But more than I know
You made me the person I am today.

If, no WHEN I make it through, 
I know that in many ways
You have made me a little bit stronger
than yesterday,
You have made me a little bit wiser
than the day before

But if I see you again, a Dejavu
it means I have not learned the lesson well
In fact I have not learned your lesson at all. 
It would like running in circles, never moving forward
never getting any where..

(original piece - quite badly done. but I am in the mind of not caring much)

Tips jadi jutawan dari Napolean Hill..

Monday, October 4, 2010

Pernah baca buku bertajuk "Think and Grow Rich" by Nappolean Hill. Beliau dikatakan sebagai pakar dalam menghasilkan jutawan yang ramai kat dunia ni. Itu adalah salah satu buku yang beliau tulis. 

I have the book. And I read the book. So right now ni I nak cerita dengan pendek jer apa yang beliau tuliskan sampai boleh membentuk orang orang kaya dalam dunia ni. Tau tak apa isi paling penting dalam buku tu? Tau tak apa rahsia yang beliau sebut dalam buku tu?

Rahsianya ialah TAKDE RAHSIA!

Isi paling penting untuk jadi jutawan ialah Impian dan Tindakan. Dua ni perlu di susuli oleh Kemahuan yang sangat kuat, to a point of being singular dan juga Pengetahuan yang releven. Ini pulak harus di sokong oleh Kepercayaan dan Sikap yang sentiasa Positif

Yang peliknya, Semua benda yang di tulis kat atas ni memang semua dah tau. Memang dah di drill dalam minda kita oleh our religion and also our parents and our teachers. 

Apa yang kita nak hanya akan datang dengan mudah bila kita suka apa yang kita buat dan perkara tu kita buat dengan telus dan ikhlas. Yang peliknya Nappolean Hill ni jadi kaya raya menulis dan mengajar orang lain apa yang kita sendiri dah tau. Hairan kan?

Jadi kenapa tak semua orang boleh jadi kaya raya kalau semua dah tau? Jadi kenapa semua orang tak jadi jutawan? Jadi mana nak buang sifat MALAS, BENCI, DENGKI dan yang sewaktu dengannya? Yang tu kalau baca buku setinggi gunung pun tak boleh nak buang kalau dalam hati sendiri tak bersedia nak berubah. 

Betul tak?

English Entry - A book(s) Review

Sunday, October 3, 2010

http://www.emocutez.comToday I just felt like writing in English. It may not be the most grammatically perfect entry but I am just in the mood for one so do bear with me through the whole nine yards okay..


Just a few days ago, I finally finished a book by an author (to be named later) I had been following for a few years now. I started reading his first book ( The Magician's First Rule - do you know who the author is already?) years and years ago. Goodness, I wasn't even married back when. But I loved it. Loved the story of the underdog being the most powerful wizard of all.. Then I found out there was a book 2. I can't recall the title but it was as good as the 1st installation. Finished it in no time, I am telling you.http://www.emocutez.com


After that, I went looking for the next episode of the book and somehow I couldn't find it. Back then, I couldn't actually buy the books without having to count the cents left for food. I was a regular at the Rent-A-Book Store in Central Market back then. So soon enough I totally forgot about the 3rd part of the story, until I was carrying my 4th child and went in MPH in Subang Jaya. 


I was browsing around when I saw that title again - The Magician's First Rule. I had forgotten the content of the story so I actually bought the book. Nostalgia played a big role here.. And also because now I could actually check for the subsequent chapters to the story. Was I in shock. There were like 8 or more books on the adventure. Each paperback is about 3 inches thick ( a door-stopper my husband says). I was like "Oh dang! I have to have each one of it" So I bought the first 2, followed by the 3rd section of the story, and the 4th and the 5th.. Man, this isn't even a trilogy or a heptalogy..I don't even know what -logy to call it..http://www.emocutez.comMaybe it is one ill-logy-ically long story. Pun unintended though coz I do really love reading them. 


So when I went back to buy the 6th, 7th and 8th book, it seemed harder to get than the rest and I had to wait for either restock or resale or something. By then I was ready to deliver. Attention paid to baby and one year later, again browsing through MPH I found the last part of the whole darn story. Finally decided I didn't need to go through the rest of the chapters that I missed. Most of the characters were still there, recognizable. One or two were new but I could imagine where and when they came in.. and the story finally ended, happily. Hah! That would be the last time I followed an epic written in so many episodes.. It is quite exhausting to keep up with. Anyway, the author is Terry Goodkind, actually. Wonderful storyteller. If he wasn't one, I wouldn't have wanted to keep reading those books, would I?

http://www.emocutez.com
So if you wish to read these books.. just remember that everything comes to an end in the end.. :P


Thank you..

Pemenang GA pertama

Friday, October 1, 2010

Alhamdulillah! I dah dapat nama pemenang utama cabutan bertuah pertama. Setelah membuat little cabutans utk my lokong to draw from, dengan hati yang paksa rela melayan kerenah bini dia tengah2 malam, he pun telah membuat cabutan nya.. 
dan pemenang yang sangat bertuah menerima Cloth Diaper dan 1 hadiah misteri ialah
.
.
jeng jeng jeng
.
.
drum roll please! ( bayangkan dalam kepala okay?)
.
.
.
kemma (empunya blog  
http://luvyuall.blogspot.com )
TAHNIAH yea.

That's not all. Cabutan tangan bertuah putera dan puteri ku yang juga akan mendapat hadiah pilihan me adalah

1. Baby (Mama Amana And Arief) , empunya blog http://kokoadik.blogspot.com


dan yang last sekali

3. Kuntumz, empunya blog http://kuntumz.blogspot.com

Tahniah! Tahniah! Tahniah! 
Jadi para pemenang kalau boleh di minta hubungi saya kat my email - jc.alpha21@gmail.com utk bagi alamat penuh dan nama penuh bagi tujuan penghantaran hadiahnya..ok..

Thank you to everyone yang telah memberikan respons kepada my GA ni. No words untuk bayangkan betapa berbesar hati I, ramai jugak yang nak join this simple Give Away.
 

Copyright © 2009 Grunge Girl Blogger Template Designed by Ipietoon Blogger Template
Girl Vector Copyrighted to Dapino Colada