Malaysian hacked into US Fed: prosecutors - Yahoo! Malaysia News

Sunday, November 21, 2010

Malaysian hacked into US Fed: prosecutors - Yahoo! Malaysia News

Well, I just have to say a few things about this.

1. He is SMART enough to hack into one of the highest security (Federal Reserve tu) networks in the world ( or so believed )

2. He is SMART enough to probably had tried it in different countries before he did US...maybe?

3. He is SMART enough to have PROBABLY stolen millions of credit card numbers from MALAYSIAN banks already?

but the BEST of all
http://www.emocutez.com
4. He is not THAT smart cause in the end, he did get CAUGHT..

It does make you wonder, doesn't it?

Who will cry for the little boy? by Antwone Fisher

Saturday, November 20, 2010

I watched the movie "Antwone Fisher" twice actually. The first time I missed a few parts including a part where he initially read this poem. Watching it a second time and in full really put me in tears..especially when he read the poem out loud.. I've a soft heart, I couldn't help it. Anyway, the poem was written by the man himself, Antwone Fisher. In a way it tells of his pain as he was growing up and trying to understand all the why's in his entire young life.. It's sad. Real sad. The story is partly based on his own experience I suppose.

Who will cry for the Little Boy?

excerpt from the movie - courtesy of Youtube

Who will cry for the little boy? Lost and all alone
Who will cry for the little boy? Abandoned without his own
Who will cry for the little boy? He cried himself to sleep
Who will cry for the little boy? He never had for keeps

Who will cry for the little boy? Who walked the burning sand
Who will cry for the little boy? The boy inside the man
Who will cry for the little boy? Who knows well hurt and pain
Who will cry for the little boy? Who died and died again

Who will cry for the little boy? A good boy he tried to be
Who will cry for the little boy? Who cries inside of me


ps: a literature worth discussing.. 


Real Housewives of...

Friday, November 19, 2010

Pernah dengar tak realiti tv pasal surirumah2 kat Amerika tu? Pernah tengok tak? The Real Housewives of New Jersey. Kat Malaysia ni so far diorang cuma tunjuk the one from New Jersey kat Diva Universal Channel, Astro. Rupanya ada banyak lagi franchise cerita ni kat merata tempat in Amerika.. Kalau tak salah, adalah 4 - 5 tempat yang diorang buat series ni.


This is my version of what a real housewife's (with kiddies and toddies and babies in tow) life would be like....


6.00 am -
Tersedar dari tidur. Baby nangis nak susu. Bangun dan terus menuju ke dapur. Masak air, buat susu, head back to bilik tidur. Bagi susu kat baby. Solat dan turun balik ke dapur.


7.00 am - 
siapkan breakfast or minum pagi. Kemas rumah, sapu rumah, basuh baju dan kalau sempat mop. Elok habis je kerja, anak2 bangun one by one. Siapkan anak2 pulak - mandi, makan.


9.00 - 
Baju dah siap dalam washing machine. Sidai baju lak. Anak mula main and gaduh2 pulak. Cuba leraikan. Baju still tak siap jemur - tergendala.


10.00 -
Tengok dalam peti. Pikir nak masak apa untuk lunch, kalau boleh sekali ke dinner. Baby nangis. Opps, kena tukar lampin. Anak yang no 3 nak minum air lak, buat air. Abg ngan kakak dia pun nak air. Sorang nak air oren, sorang nak milo. Baby nak susu, tiba masa nak tidur.


11.00 -
tidurkan baby lak.. kena baring sekali dengan dia. Kalau tak tak nak tidur. Ambil peluang relakskan badan. Baby tak leh nak tidur sebab abg dan kakak2 dia buat bising dan main dekat area baby nak tidur. Marah and tukar lokasi, cuba tidurkan baby lagi. Finally, dia tidur, time untuk masak lunch pulak.


12.00 -
Masak menu hari tu. Masak nasi. Tengah siang ikan/ ayam, dengar baby nangis. Baby terkejut. Tutup api dapur, gi redakan baby menangis. Sambung masak. Anak dah keluar masuk dapur komplen lapar. 


1.00 -
Bagi anak2 makan. Sambil tu makan jugak sekali. Habis makan, basuh pinggan dan kemas dapur lepas masak tadi. Solat dan paksa anak2 rehat. Masa ni dah around pukul 2.30ptg, baby pun dah ngantuk balik. Anak2 tidur, Angkat baju. Lipat mana yang boleh dulu sebelum decide tu rehatkan badan.


3.30 - 
kids aktif balik. Rumah bersepah balik dan anak2 lapar balik. Masak tea. Kemas permainan dan rumah balik. Lepas makan tea, kemas dapur balik.


5.00 - 
anak2 nak ke taman permainan. Ikut ke taman. Bawak semua ke taman. Tunggu kids main kat taman. Kena paksa main sekali. 


6.30 - 
Balik, mandikan anak2. Masak dinner. Kemas dapur.
Husband balik. Rumah kena bersih.


7.30 -
Makan malam. Kemas pinggan mangkuk. Ada baju lum lipat lagi - buat esok. Gosok baju - pun esoknya. 


9.00 - 
Ajak anak2 tidur. Tidurkan baby. Tidur jugak sebab dah letih..


Okay la. Ni kira secara umumnya, lebih kurang macam ni lah kot aturan hidup seorang ibu yang jaga anak2 kat rumah. Penuh dari pagi sampai malam. So, bila masa la real housewives ni buat apa yang diorang tunjuk kat TV tu..siap ada masa nak gi bersosial dan yang sewaktu dengannya. Mungkin faktor umur anak tu memainkan peranan jugak la. Tapi kalau dah sehari dok kemas jer, nak keluar pun dah tak larat. Betul tak?



What a week..

Saturday, November 13, 2010

Alhamdulillah, hujung minggu dah tiba. Minggu ni minggu yang sememangnya sibuk untuk myself. Dengan ketiadaan maid sepanjang minggu ni (dan minggu2 seterusnya), dan percubaan pertama meninggalkan anak2 di Taska terdekat sebelum ke sekolah. Tak de masa untuk mencoret apa2 kat blog sepanjang minggu ni. Agak sayang sebab dah ada momentum pada minggu sebelumnya. Now ni kena la build up momentum lagi. 

Dalam kekalutan dan kerisauan, Syukur Alhamdulillah diberikan pula oleh Yang Esa kelapangan dan dipermudahkan urusan bila dapat tau sekolah mula cuti dari Raya Haji ni. Mana tak kalut dan risau, hari Selasa yang lepas I had to attend kursus sehari di Shah Alam. Dua anak yang kecil di tinggal di Taska, takpelah. Yang abang dengan kakak diorang (Std 2 dan 3) terpaksa tinggal di rumah untuk urus diri sendiri. Syukur ada jiran yang boleh mintak tolong tengok2kan.

Pada separuh orang apa yang I lalui ni memang takde hal untuk diri mereka sebab selama ni pun mereka uruskan rumahtangga tanpa bantuan pembantu rumah pun. Tapi bila dah sekian lama ada orang membantu, memang terasa kelam kabut untuk uruskan seorang diri semula.
Jadi, hari ni entri hari ni is a tribute untuk semua ibu-ibu yang bekerja dan menguruskan rumah serta anak2 bersendirian. It is certainly not easy. It involves a lot of sacrifice and patience and commitment. Memang letih. No time for yourself kecuali waktu tengah malam bila semuanya dah tidur, atau waktu pagi sebelum semuanya bangun semula.

Anyway, minggu depan dah mula cuti sekolah. Mungkin lebih entri yang boleh di updatekan lagi. InsyaAllah..

Kenali kasut di kaki perempuan

Monday, November 8, 2010

http://www.emocutez.comZaman sekarang ni banyak sangat pilihan kasut untuk dipakai. Bukan baju je yang berfesyen2, kasut pun macam macam ada. Entri hari ni I nak kongsi segala jenis kasut yang orang perempuan boleh pilih. Senang nak kenalpasti lain kali bila nak masuk kedai.
(gambar2 di ambil dari internet. Untuk pergi ke site asal, just click pada gambar2 tersebut.)


Jenis-jenis kasut yang ada di pasaran:


1. mulesGo to fullsize imageGo to fullsize image
mules ni bukan mules -keldai tu. Entahla tak tau kenapa diorang panggil kasut jenis ni mules tapi secara umumnya mules adalah kasut bertutup di depan dan terbuka di bahagian belakang. Ada open toe mules, ada clog mules dan bermacam fashion mules lagi.


2. pumpsGo to fullsize imageGo to fullsize image
pumps ni sebenarnya is another way nak sebut kasut. So basically orang akan kata, " high heel pumps" atau flat pumps. Kebiasaannya dia kasut bertutup dan bertumit (tinggi atau rendah)


3. flats Go to fullsize imageView Image
flats adalah kasut yang takde heels atau ada heels yang rendah je. Biasanya sape2 yang rasa gayat nak pakai high heels memang sesuai pakai flats ni. Wanita yang sedang mengandung pun elok pakai kasut macam ni sebab boleh memberi sokongan badan yang lebih kepada empunya kaki.


4. heels 
 Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
I love these types of shoes. Kat rumah memang ada more than sepasang. Walaupun jarang pakai sebab waktu kerja, keadaan pekerjaan tu memang tak berapa menggalakkan sangat sebab lepas tu memang akan sakit kaki-betis dan yang sewaktu dengannya. Heels ni boleh jadi high heels (2 - 3 inch heels) atau stiletto heels ( more than 4 inches) Paling tinggi rasanya yang Lady Gaga pakai dalam video Bad Romance dia tu. Nak jalan pun seksa banget tu..Oh ya, kasut macam ni juga dikenali as evening shoes..

5. wedges
Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
wedges ni hasil rekaan Salvatore Ferragamo. Secara amnya, wedges ni tumit dia bersambungan dari bahagian depan kasut hingga ke bawah tumit tu. Pilihan wedges biasanya sebab keselesaan yang diberi kepada si pemakai. Ni one of my favourite types of shoes. Looks good and also comfy. Bagi confident lebih sikit especially bila beli yang tinggi lebih sikit.


6. sandals
Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
Sandals ni flat women shoes. Selesa dan comfy dan menjadi pilihan kebanyakan wanita untuk pergi bersiar atau keluar dengan aman tanpa rasa sakit at the end of the day. Ada jugak yang panggil sandals ni kasut pegi pasar. Dia atas sikit dari selipar pada tangga fashion kasut ni lah.


7. slippersGo to fullsize image Go to fullsize image
flip-flops / thongs sandalsGo to fullsize imageGo to fullsize image
Okay yang dua ni I letak sekali sebab senang nak buat perbandingan. Slippers dan flipflops dua2 jemis kasut (atau lebih sesuai dipanggil alas kaki) yang terbuka di sekeliling kaki tu. Cuma ada alas dan tali (strap) memegang kasut tu pada kaki. Paling selesa untuk ke pasar atau ke pantai atau backpacking sebagai kasut extra untuk dibawa.Slipper kelihatan lebih cantik dari flipflops. Kita kat Mesia ni panggil flipflops ni selipar jepun cuma dia cantik sikit dari selipar jepun. dan harga pun agak mahal berbanding dengan selipar jepun. Slippers look more ladylike and fashionable.


8. bootsThis Week  It  All Shearling BootiesGo to fullsize image
Boots ni kasut bertutup sampai ke buku lali atau ke lutut atau ke betis. Biasanya dia sesuai pakai kat negara Eropah sebab kat sana sejuk so bila diorang tutup kaki diorang dan cover betul2, diorang boleh tahan dengan cuaca diorang yang sejuk tu walaupun pakai baju singkat. Sorry to say la the higher the boots the cheaper you look sebab biasanya akan di pakai dengan baju yang mini dan micro.. Sesuai untuk bergaya kalau di pakai kat Malaysia ni tapi seksa kalau pakai untuk berjalan2 jauh.


9. moccasinsGo to fullsize imageGo to fullsize image
Ni kasut yang diperbuat dari kulit binatang atau suede. (leather from moosehide) Biasanya dia flat shoes tapi ada jugak kot yang ada tumit, cuma tak pernah tengok lagi. Kasut ni again untuk bagi kaki tu warm, dan dipakai di negara yang cuaca dia sejuk sikit dari negara kita ni. But comfy to wear on an outing tapi rasanya tak berapa sesuai untuk berjalan jauh. 



10. platform
Go to fullsize imageGo to fullsize imageView ImageGo to fullsize image
Platforms ni kasut yang ada extra height di bahagian depan kasut dan juga di bahagian tumit. Ada yang siap tambah akuarium sekali kat bahagian platform tu. Kasut ni biasanya dipakai untuk menambahkan lagi ketinggian pada si pemakai. Sesuai la untuk orang2 yang rendah macam I ni. My last platform shoes walaupun tak setinggi yang dalam gambar was my favourite pair sampai dia putus. Memang best. Cuma jangan try lari dalam kasut tu sudah. Jatuh nanti extra tinggi ke bawah. Orang lelaki pun ada platform shoes jugak. style retro dan disco dulu2. ala macam John Travolta tu..


Ada lagi yang tak masuk list ni. Contohnya sneakers. Tapi tu kira kategori masculine sikit jadi I tak masukkan. So hope semua ada belajar perkara baru dalam entri I yang ni. Including me. Mungkin description dia tak berapa tetap atau tak kena.. tapi bak kata orang A picture is worth a thousand words. So boleh la compare gambar dan tengok sendiri. Thank you.




Macammana boleh jadi camni?

Sunday, November 7, 2010

Ni cerita dah seminggu lamanya. Cerita lapuk tapi penangan golnya http://www.emocutez.commasih segar dalam kepala pemain-pemain Kelantan dan Negeri Sembilan. Yang di sentuh hari ni bukan pasal pemain dia atau permainannya. Yang tu semua dah tau dan dah buat analisis masing-masing tentang kenapa, bagaimana dan bila.

http://www.emocutez.com
Yang jadi tandatanya untuk myself is


1. Macammana jualan tiket perlawanan bolasepak malam tu sampai boleh melebihi muatan stadium? 

http://www.emocutez.com
Bagi yang pergi ke stadium dan menonton secara live, pasti perasan sebaik sahaja masuk ke dalam kawasan tempat duduk dah nampak bahawa yang hadir malam tu memang lebih dari tempat duduk yang disediakan. Orang ramai duduk kat tangga, celah kerusi, kawasan OKU, berdiri di arena legar ke tempat duduk. Di mana sahaja lah ruang yang ada, selagi nampak bayang padang, selagi tu lah ada manusia yang cuba nak tengok perlawanan malam tu. 


Jadi soalannya sekarang, macammana orang2 yang tiada tempat duduk ni dapat beli tiket yang sah2 melebihi kuota stadium tu. I bercakap dari apa yang I nampak disebelah penyokong Kelantan. Mungkin banyak tempat kosong di bahagian penyokong Negeri Sembilan. Tapi yang penting, malam tu ciri-ciri keselamatan yang dititik beratkan lebih kepada menghalang berlaku rusuhan dan pergaduhan instead of menjaga keselamatan penonton di stadium.


2. Macammana penyokong masih boleh membawa air dan bahan makanan ke dalam kawasan stadium sedangkan bahan2 tu jugak yang digunakan untuk menjadi missile ke tengah padang?


Dengarnya sebelum perlawanan di adakan, pihak pengajur kata tak boleh bawak makanan dan minuman ke dalam stadium. Tapi I nampak dengan mata I sendiri penjual-penjual minuman dan makanan siap bukak tikar jual dalam stadium sambil ada yang buat lelongan botol air dari satu kawasan tempat duduk ke tempat duduk yang lain. Jadi mana pergi kata TAK BOLEH yang dijanjikan oleh pihak penganjur? Dah la penyokong yang masuk kurang kesedaran sivik tentang kebersihan dan kelakuan yang sopan. Di bagi pulak peluru untuk di baling dan di buang sesuka hati. Memangla, pucuk di cita ulam mendatang. Heran betul la.


3. Macammana ( yang ni paling penting sekali) penyokong2 boleh bawak masuk mercun ke dalam ruang stadium?


Takde safety conscious betulla. Dah la tak reti jaga kebersihan lepas tu main2 mercun dalam ruang tertutup. Kalau kena orang macammana? Kalau terbakar stadium tu macammana? Kata pihak penganjur nak buat body search la and apa2 tah untuk mengelakkan dari penonton bawak mercun ke dalam stadium tapi barang2 tu dapat masuk jugak? Polis atau sekuriti yang bertugas memang tak check pun orang2 yang masuk kawasan stadium. Memang laluan sorang demi sorang tapi itu lah, lalu jer. 

http://www.emocutez.com
Agaknya sikap "Ala Tak Ape la" orang kita menebal dalam diri jadi tugas yang diberi pun tak menjadi. Sikap "Biaq pi la" itu juga lah yang agaknya membantu menjawab sebarang persoalan jika dan bila berlaku sebarang kemalangan dan kehilangan nyawa.. Yealah, macam banyak2 kes bas terbabas, anak lari dari rumah, orang bunuh orang, jiran bergaduh.. ni semua hasil dari sikap "Tak ape" dan "Biarla" kita juga. Bila nak buat sesuatu biarla betul2. Kalau kata nak buat body search,buatla body search betul2 supaya takde yang menyesal bila ada yang hilang mata, atau nyawa akibat kena mercun. 


Memangla orang boleh kata "Ala takde apa2 jadi pun. Takkan kena orang punya la. Tak kan terbakar stadium tu pun kalau main mercun sikit" Tapi kemalangan tu berlaku sekelip mata dan tanpa amaran. Bila2 je dan dimana sahaja melalui apa cara. Bila orang kita ni nak belajar?


yang geram malam tu,




Reality Crazy

Sekarang ni banyak betul cerita realiti yang orang putih produce. Realiti tv shows ni umumnya ada 2 jenis. Satu kategori pertandingan. Ni termasuklah Survivor, The Apprentice, The Amazing Race, American Idol, America's Next Top model, America's Got Talent, The Bachelor, The Biggest Loser, So you Think You can Dance, The Contender dan sangat2 banyak lagi.


Kategori yang kedua adalah diary/blog like reality tv shows. Ni yang jenis cerita apa yang jadi dalam kehidupan dia dan keluarga dia. Contoh adalah The Kardashians, Giuliana and Bill, The Osbournes, Paris Hilton, Jersey Shore, Real Housewives of New Jersey(salah satu tempat yang dibuat cerita ni. Ada beberapa tempat lain), Kimora Life in the Fab Lane, American Chopper dan lagi sekali, banyak lagi dalam senarai ni. Ada yang kita tak pernah tengok. Ada yang kita pernah dengar tapi I found a site listing all the reality shows yang ada, pheewww, what a loonnngggg list.


Kat Malaysia pun dah mula ada kegilaan realiti tv ni. Kebanyakannya realiti tv berkaitan dengan pertandingan. So far tak pernah tengok lagi realiti tv bersiri tentang kehidupan kecuali yang meliputi persediaan kahwin Mawi/ Ekin dan our own astronaut, Syeikh Muszafar and spouse. Itu pun kira mini-mini siri je sebab hanya menyentuh aspek2 persediaan diorang masa kahwin.


Syukur jugak la bila kat MAlaysia ni lum ada sesape yang giler sangat glamor sampai kena buat realiti show tentang diri dia. Bayangkan anda kena sentiasa bersedia dengan smart dan perlu kelihatan menarik dan sopan (or not), agar anda dan rancangan tv anda mendapat sambutan penonton. Kalau ada yang sanggup, mungkin akan munculla di kaca tv tak lama lagi. 



Alcohol more harmful than heroin, crack cocaine

Saturday, November 6, 2010

Alcohol more harmful than heroin, crack cocaine: study - Yahoo! Malaysia News

And Allah is Just and Merciful. It has been written thousands of years ago that it is forbidden in the Quran. Now this study just enforces what all muslims around the world have known and was taught from the beginning.

What else can we say but "I told you so..."

5 Kemudahan Perlu Ada Zaman ni

Ni senarai pendek 5 kemudahan yang zaman dulu takde tapi zaman sekarang orang tak boleh hidup tanpanya..kebanyakan orang la. I tak kata semua.


1. Telefon Bimbit.
    padahal dulu okay jer berhubung dengan telefon awam. Kalau tak contact seseorang 
    boleh bagi alasan takde public phone atau public phone rosak. 


2. Kenderaan.
    tak kira samada kenderaan anda kecik atau besar, setiap rumah mesti ada paling kurang 
    sebuah keta. Tak pun mesti ada motor sebuah dalam kawasan rumah.


3. TV
    yang ni tak yah explain. Rasanya semua tahu betapa dependent orang terhadap benda 
    yang melalaikan ni.


4. Mesin Basuh
    ahak! I memang berterimakasih la kat orang yang buat mesin ni. Kalau tak, berkerutu la 
    tangan ni kena basuh baju dengan tangan. Tapi sebenarnya basuh baju dan buat kerja 
    rumah tu la yang boleh mengelakkan daripada wujudnya rancangan realiti The Biggest 
    Loser tu.


5. Internet dan ....jeng jeng jeng Facebook..
    Hahaha. Dulu orang jumpa face to face dan ziarah menziarahi semua rakan taulan dan 
    sedara mara. Sekarang ni tak dah sebab semua jumpa dalam alam maya. Jimat masa dan 
    minyak kot. Jiran Tetangga pun kadang2 jumpa dan bercerita kat dalam facebook jer.

Betul tak?




Do you have that inner beauty?

Thursday, November 4, 2010

This is an article i received in my email. Just thought I'd share it with everyone else.

Inner beauty is most important! No matter what, physical beauty will eventually fade.

When you try to enhance your inner beauty, the self confidence and the true faith you gain will really help you to make an irresistible personality who just cannot be ignored. Apart from the right diet, exercise, skin care, hair care, etc. it is also very important that you cultivate the right kind of thoughts in your mind.
1. Smile : Making the effort to smile every once in a while will make you feel good about yourself, and make others feel positive. Learn to smile with your eyes. The eyes are the window into one's soul, so if you smile with your eyes, people will immediately be drawn to you.
2. Do not be envious of others for their name, fame, looks, abilities, financial status or any other reason. Also, do not speak negatively about other people. In this way, you will be able to be satisfied with yourself and that will get radiated from your personality, and you will find a glow from within.
3. Do Not Criticize Yourself: We all have an inner critic lying within ourselves who tend to make us look down upon ourselves. It often creates doubt in our mind about our appearance, confidence, talents and so on. However, it is an important job on your part to discourage such thoughts. Thus, you can prevent yourself from being your own enemy.
4. Accept Your Flaws: Do not think too much about those aspects of your looks that you do not like. If you, yourself can accept them, then you will observe that others will not be bothered and accept them too. Keep your focus on the things that you like doing and move ahead in life.
5. Be Yourself : Don't try to look or be like someone else, because that is just a waste of the beautiful person you are. Individuality is beautiful! You should focus more in improving your overall personality, how you carry yourself and how you portray yourself in front of people. You also need to be self motivated to take proper care of yourself. If you feel beautiful from within, it is bound to get reflected on your looks.
6. Develop a positive attitude on everything there is about you – from the way you think, to how you talk and of course how you look. You will look much more beautiful if human kindness, courage, concern, self esteem and humor are twinkling from your eyes. People will recognize that there is something about you that makes you irresistible – and that is when you feel great about yourself, no matter what others think or say.
For attractive lips, speak words of kindness.
For lovely eyes, seek out the good in people.
For a slim figure, share your food with the hungry.
For beautiful hair, let a child run his or her fingers through it once a day.
For poise, walk with the knowledge that you'll never walk alone.
The beauty of a woman is not in the clothes she wears, the figure that she carries, or the way she combs her hair.
The beauty of a woman must be seen in her eyes, because that is the doorway to her heart. The place where love resides.
The beauty of a woman is not in a facial mole, but true beauty in a woman is reflected in her soul.
It is the caring that she lovingly gives, the passion that she shows.
And the beauty of a woman with passing years only grows.
You can start being beautiful – now

JazakAllaah Khair.



2011 azam baru dah?

Wednesday, November 3, 2010

Cepatnya masa berlalu. Bak kata orang putih, it's like a blink of an eye. Tau2 dah masuk November of 2010. Rasanya takde sape pun yang pikir lagi pasal azam baru 2011 diorang. http://www.emocutez.com

Semua tengah nak cuba mencapai target azam 2010 diorang lagi. Masih ada masa. Baru masuk bulan November 2010. Agak2 nya banyak tak tercapai target yang dibuat awal tahun ni? 

For myself rasanya adalah baru 20%..ni main agak2 je ni. Nak sedapkan hati. So far tahun 2010 ni ada ups and definitely ada downs dia. Emotional roller coaster, Financial chaos, semua ada. http://www.emocutez.com

But out of the bad ni, ada yang baiknya. My kids exam results ada improvement a bit. More settled than before. InsyaAllah, the future holds no barriers and insyaAllah, rezeki itu ada untuk anak2. 

So for me, my soul searching for the new resolution of 2011 begins now. http://www.emocutez.comI probably need to rethink, re-strategize and reorganize a lot of myself for the better. 

Yang pasti I have 1 bulan lebih nak pikirkan tentang yang dah berlaku tahun ni, take stock of it and susunatur semula my Gantt chart utk tahun depan. Yang pasti bila ada azamnya nanti, I am sure to post it.  








AirAsia to fly to NZ pulak

Tuesday, November 2, 2010

AirAsia lines up New Zealand runway - Yahoo! Malaysia News
The land of the Hobbits and Ogres and the elves..here we come!! Bestnya ada AirAsia flight to NZ. I lakk yang excited. Macam leh pegi anytime soon. At least I know I nak try and make it there. It will be on my next years wishlist, amongst other things..It will be way down on that list by the way tapi still on that list. Bila lagi nak gi tengok tempat Hakka originated from. I learned to love rugby ( not a wonder when you have to haul our family to watch the game every weekend for many2 years), learned to appreciate it like any other sports, and of coz the teams playing (individually la). Anyway, all i can say is Yeehaaa!!!

English word fun Part 1

Do you realise that some English words when spelled backwards will give the word a different meaning. These words are in a category known as part palindromes or better known as semordnilap (try spelling palindromes backwards?). 


Contoh nya:


1. Live - eviL


2. Pets - steP


3. Lived - deviL


4. Stressed - dessertS


5. Saw - waS


6. Rewarder - redraweR


7. Gateman - nametaG


8. Reviled - deliveR


9. Diaper - repaiD


10. Pots - stoP


I have listed just ten of those words. I wonder if anyone can add more words to my list above. 


!Step on no petS!





Customers are always right

Monday, November 1, 2010

Last Friday night we went out for dinner and thought of trying the new Ani Sup Utara Restaurant near our residence. Not surprising that it was full to the brim. Everyone wanted to try out the new eatery on the block. And seeing that it was opened on a Friday, so everyone felt like dining out.

Well, we did manage to find a table and we sat amidst the bustle in the diner. We waited, and we waited, and we waited some more. The waiter saw us, the cashier saw us. There we were, sitting there, looking at them looking at us. I tried a few times to catch the eyes of the waiter who walked by a few times or walked near our table once or twice. I thought my voice was loud enough, but perhaps not enough to grab their attention.

What truly pissed us off was the fact that another family came in and sat 10 - 15 minutes after we did and was served immediately. That truly ticked my husband over board. so we just walked out. They lost a potential customer, we did not lose anything. 

We went to a mamak restaurant next door, which we also went during their opening day and got served immediately from the first visit until now. In fact that night when we went in, the waiter was already beside our table even before we were done parking our butts down. 

So my thoughts are ' When you are going to be in the customer serving industry, please

1. make sure you acknowledge ALL customers when they walk in.

2. make sure you get someone to greet and serve your customer as soon as possible. Never let your customer fume over your menu.

3. make sure that even when you are having a full house, just quickly inform your customer that you will be with them as soon as possible. Good manners always leave a lasting impression.

4. make sure that on your Opening day, you are NOT short-handed in terms of staff and management, AND that your food supply is more than enough for your customers.

5. make sure that your customers leave your shop happy and satisfied, if not ecstatic and extremely glad they made a stop at your premises. 

Good food AND good service will not only bring return customers, but will also get NEW customers from great reviews from your returning customers even if our customers have to pay a bit more than usual.

So please if you are planning to open up an eatery, be sure your customers won't leave your diner before they order. Bad, bad review. Even if I now have a craving for the food, I don't know when I will walk back in to the restaurant. Certainly not any time soon.
 

Copyright © 2009 Grunge Girl Blogger Template Designed by Ipietoon Blogger Template
Girl Vector Copyrighted to Dapino Colada